Türkiye ve Romanya elektrikte işbirliğine gidiyor
Türkiye ve Romanya arasında karadan ve deniz altından elektrik iletimi ve işletimi işbirliği çalışmalarına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
Türkiye ve Romanya arasında karadan ve deniz altından elektrik iletimi ve işletimi işbirliği çalışmalarına ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Romanya Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Constantin Nita, iki ülke heyetleri arasındaki görüşmelerin ardından elektrik iletimi konusunda işbirliğine ilişkin imza töreni için bir araya geldi.
Yıldız ve Nita, Türkiye ve Romanya arasında elektrik iletimi ve işletimi işbirliği çalışmalarına ilişkin mutabakat zaptını imzaladı.
Daha sonra Romanya Başbakanı Victor Ponta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı kabul etti. Ponta, burada yaptığı konuşmada, Yıldız’dan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a başarı dileklerini iletmesini istedi.
Türkiye`de görüştükleri projeler hakkında gelişmeler olacağını ümit ettiğini dile getiren Ponta, iki ülke arasında ekonomik ilişkiler açısından önemli fırsatlar olduğunu söyledi.
Yapılacak işbirliklerinin iki ülke ve şirketlerinin menfaatine olacağını ifade eden Ponta, Türkiye ile Romanya ve iki ülke hükümetleri arasında çok iyi ilişkiler olduğunu vurguladı. Ponta, “Bu ilişkilerimizin projeler geliştirilmesinde faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
Kendisine heyetle görüşmelerde ilerlemeler olduğunun belirtildiğini dile getiren Ponta, gelinen nokta itibariyle daha fazla iş yapılması gerektiğine inandığını kaydetti. Ponta, “En hızlı ve en iyi şekilde bu projelerin gerçekleştirilmesi için sizleri destekliyorum” diye konuştu.
-"Mutlaka bir şey yapmamız lazım"
Taner Yıldız da konuşmasına, Başbakan Erdoğan`ın, Ponta`ya, selam ve başarı dileklerini ileterek başladı.
İki ülke başbakanının Ankara ve İstanbul`da bakanlara bir kısım hedefler verdiğini anımsatan Yıldız, mevkidaşı ve heyetleriyle bunları değerlendirdiklerini söyledi. Bakan Yıldız, şunları kaydetti:
"Son derece açık ve şeffaf bir müzakere oldu. Bugün attığımız imzayla bunların kısa sürede gerçekleştirilmesi adına kurumlarımızı görevlendirdik. Gerek karadan havai hatlarla gerekse deniz altından her ikisini beraber çalışacağımız bir mutabakat oldu. Bir proje diğerine mani değil. Biri yapılabilir veya her ikisi beraber yapılabilir. Ama mutlaka bir şey yapmamız lazım. Bu fizibilite çalışmalarından sonra ortaya çıkacak konular, bir şeyler yapabileceğimize olan inancımı bir kez daha güçlendirdi. Önceki fizibilite olumsuz sonuçlanmıştı ama bu fizibilitenin güncellenmesi gündeme geldi. Çalışma grupları bunu hemen çalışmaya başladılar. Yarın da Bulgaristan’daki meslektaşlarımızla bu projeyi görüşeceğiz."