• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
Göğüs bozuklukları 'bar' ile tedavi edilebiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA –Göğüs Cerrahı Op. Dr. Gün Murat Eyüboğlu, göğüs duvarı eğriliklerinin ‘bar’ konularak giderilmesine ilişkin önemli bilgiler verdi. Eyüboğlu, göğüs duvarındaki şekil bozukluklarının ‘Güvercin Göğsü’ ve ‘Kunduracı Göğsü’ olarak ikiye ayrıldığını vurguladı.

 

Eyüboğlu, şöyle bilgileri verdi: “Bu bozukluklar doğumsal nedenlerle olmaktadır. Sorun kaburgaların göğsümüzün ortasındaki iman tahtası kemiğine bağlandığı kıkırdak uçlardaki kontrolsüz aşırı büyümedir. Bu büyüme tek taraflı olabileceği gibi her iki taraftaki kıkırdaklarda da görülebilir. Kıkırdaktaki aşırı büyüme neticesinde iman tahtası kemiği yanlardan baskı görür. Bu durumda kemiğin gideceği iki nokta vardır. Ya dışarı yani göğüs duvarının önüne yönelerek ‘güvercin göğsüne’ ya da içeriye yönelerek ‘kunduracı göğsüne’ neden olur. Bozukluk erken çocuklukta ortaya çıkabileceği gibi büyümenin hızlandığı ergenlik döneminde de belirginleşebilir.”

 

Bu hasta grubunda bulunanların esas problemlerinin estetik kaygılar olduğunu ifade eden Eyüboğlu, ciddi göğüs ağrıları, kalp ritminde bozukluklar, nefes darlığı gibi şikayetlerle de doktora başvurular yapıldığını söyledi.

 

Tedavi yöntemleri

Göğüs duvarının şekil bozuklukları sadece cerrahi yöntemle tedavi edileceğinin altını çizen Eyüboğlu, “Göğüs duvarının ön yüzündeki kasların, kemik dokuların ve kıkırdak dokuların kesilmesi veya kırılması ile yeniden göğüs duvarına şekil vermeyi içeren ‘Modifiye Ravitch Yöntemi’ bu gün halen uygulanmakta. Yakın zamana kadar da bu şekil bozuklukları için uygulanan tek yöntemdi. Ancak 1998 yılında Dr. Donald Nuss, göğüs ön duvarı çökük olan hastalara bar yerleştirilerek çöküklüğün düzeltilmesi için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde göğüs duvarında herhangi bir yapı kesilip çıkarılmadığı gibi iyileşme hemen olmakta, hastanede yatış süresi çok kısalmakta, kan kaybı ve duyulan ağrı en alt seviyede kalmakta.”

 

Bar yöntemi

2008 yılında göğüs cerrahı olan  Abramson’un göğüsteki her iki şekil bozukluğunun da bar yöntemiyle onarılabileceğini kanıtladığını belirten Eyüboğlu, ayrıntıları şöyle dile getirdi:“Nuss yönteminde sağ göğüs duvarının yan tarafından küçük bir kesi yapılarak kamerayla girilir. Uygun uzunluktaki bara göğüs ön duvarının alması gereken şekle göre eğim verilir. Yine göğüs kafesinin her iki tarafından çöküklüğün en derin olduğu hizadan 2 cm’lik kesi yapılır. Daha önce şekillendirilmiş bar, kamera yardımıyla sağdaki cilt kesisinden göğüs boşluğuna sokularak göğüs duvarı ve kalp arasından geçirilir ve sol taraftaki kesiden göğüs boşluğu dışına çıkarılır. Bar çevrilerek göğüs olması gereken şekle sokulduktan sonra tek sabitleyici parça kullanılarak göğüs duvarına çelik tellerle sabitlenip operasyon bitirilir. 3 yıl sonra aynı kesi yerlerinden tekrar cilt açılarak bar çıkarılır.Ameliyat süresi kısa ve kan kaybı yok denecek kadar azdır. Göğüs duvarının yapısı bozulmadan şekil verildiği için kas, kemik ve kıkırdakların iyileşmesini beklemeye gerek kalmaz. Hasta en geç 3 gün içinde taburcu edilebilir. Hastanın haftalarca hastanede yatmasına gerek kalmaz. Bozukluktaki düzelme hemen olduğu için hastalar sonucu hemen görebilir ve hastaneden taburcu olduğunda normal hayatına hemen dönebilir.”

 

Bu gün göğüs duvarı şekil bozukluklarında bar yönteminin hızla yaygınlaştığını dile getiren Eyüboğlu, bu yöntemle hastaların, kansız, acısız ve estetik olarak mükemmele yakın sonuçlara hemen ulaşabildiğini ve hastanede uzun süreler iyileşmeyi beklemeden normal hayatına dönebildiğini söyledi.(Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir