• DOLAR 34.273
  • EURO 37.685
  • ALTIN 2920.508
  • ...
Bölge odaları sınırda açıklama yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Nusaybin Sınır Kapısı önünde oda başkanları adına açıklama yapan DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Cenevre - 2 ve Suriye'de yaşanan gelişmeler hakkında bölge sanayi odalarının görüşlerini açıkladı.

 

40 ülkenin çağrılı olduğu konferansın en önemli öncelikleri arasında, Suriye'de tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasının ve insani yardım amaçlı geçişlerin sağlanmasının olacağını belirten Birtane, “Konferans BM verilerine göre 130 bin kişinin yaşamını yitirdiği, 9 milyon kişinin yerinden edildiği ve 9 milyon 300 bin kişinin ise insani yardıma muhtaç hale düştüğü savaşa son vermek amacıyla toplanmaktadır. Öncelikle böylesi bir konferansa bölgesel özerkliğini ilan etmiş bulunan ve oluşturduğu güvenli bölgede yeni Suriye için önerdiği çözüm modelini bizzat uygulayan Rojava'dan temsilcililerin çağrılmayışını önemli bir eksik olarak gördüğümüzü belirtiyoruz. Gerek Suriye gerekse Rojava bölgesinde yaşanan çatışmalar, Suriye'den sonra ekonomik, sosyal ve siyasi bakımdan en fazla Türkiye'yi etkilemiştir." şeklinde konuştu.

 

Cenevre - 2 konferansının en önemli eylem başlıkları sayılan insani yardım amaçlı geçişin kendileri için en önceli olanlar arasında yer aldığını kaydeden Birtane, bölge sanayici ve esnafının Suriye ve Irak Bölgesel yönetimiyle direkt ticaret yaptığını söyledi.

 

Suriye ile doğrudan ilişkileri olan ve Türkiye-Suriye sınırının doğu koridorunda yer alan Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Kızıltepe, Nusaybin, Şırnak ve Cizre gibi il ve içlerin çok açık bir şekilde haksız rekabete maruz bırakıldığını gördüklerini ifade eden Birtane,  "Bizler Suriye ve Irak Bölgesel Kürt yönetimi ile doğrudan ticaret yapan ve ekonomisinin ana dayanaklarını sınır ticaretinin oluşturduğu il ve ilçe, oda - borsalarının temsilcileriyiz. Söz konusu il ve ilçelerin ihracat rakamları incelediğinde toplam ihracatlarının yarısından fazlasının Suriye ve Irak Bölgesel yönetimine yönelik olduğu görülecektir. Türkiye, Suriye sınır hattının batı koridoru, siyasi tercihlere bağlı olarak her türlü geçişe açık hale getirilmişken güvenlik gerekçesiyle sınırın doğu koridorunun kapalı tutulması inandırıcı olmaktan uzaktır." dedi. 

 

Açıklamadan sonra aralarında DTSO Meclis Başkanı Birtane'nin de olduğu bir heyet Nusaybin Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu.(Halil Akbalık – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir