• DOLAR 32.505
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2441.215
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde, destek sağlanmadığı için emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten  mobilya işletmecileri, mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

 

Mesleklerinin güzel olduğunu, ancak destek sağlanmadığı için emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getiren mobilya üreticisi Hasan Kahraman, Mobilya malzemelerinin tümünü dışarıdan getirdiklerini, özellikle ekonomik  açıdan, imalatçılara herhangi bir destek sağlanmadığı için maddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

 

Mobilya işletmeciliğine giderek rağbetin azaldığına da değinen Kahraman,’’Bu sanata yıllarını veren sanatkârın, imkânı olmadığından sanatını sağlıklı öğretmek için uygun bir iş yeri de açamıyor ve emeğinin karşılığını da alamıyor.” dedi.

 

Düşük malzeme kullanarak mobilya ürünleri imal edip ucuza satan işletmecilerin çoğalmasından  yakınan Kahraman, bu durumun, mobilya  sanatına yıllarını verenleri zor durumda bıraktığını ve bu mesleğin  değerini düşürdüklerini ifade etti.

 

İlçeye Göre, Mobilya İş Yeri Fazla

Mobilya sektörüne 16 yıldan beri çıraklıkla başlayan ve o dönemde fazla mobilyacılık olmadığından işlerinin çok iyi olduğunu belirten mobilya imalatçısı esnaf Recai Dalkılıç da,“Mobilya sektöründen  önce marangozculuk ön plandaydı, ancak bin 1996‘dan itibaren başlamış olduğum bu işin piyasası son zamanlarda berbat bir hal aldı. Çermik’te ortalama 25 mobilyacı var. 25 bin nüfuslu ilçemize göre mobilyacı sayısı çok fazla, o  da ayrı bir sorun” dedi.

 

Mobilyacılığın piyasasını bilmeyenlerin kendilerini mağdur ettiğini ifade eden Dalkılıç, “Bu iş sektörünü bilmeyen arkadaşlardan dolayı bizde mağdur oluyoruz. Benim bin-bin 200 TL’ye yaptığım işi adam 700-800 TL’ye yapıyor. Tabi fiyat hesabını bilmediği için hem kendini hemde bizi zor durumda bırakıp bu sektörü ölü durumuna sürüklüyor, dolayısıyla halimiz perişan duruma geliyor’’ dedi.

 

Kullandıkları malzemelerin fiyatının gittikçe artmasına da değinen Dalkılıç,’’ Mobilya malzemelerine 2 yıl içinde yüzde 30 zam geldi, ama hiç kimse ses çıkarmıyor. Onun dışında piyasaya farklı malzemeler girdi, sektör yenileniyor, teknoloji ilerledikçe yeni makine ve malzemeler piyasaya sürükleniyor. Ancak emeğimizin karşılığını alamadığımızdan ötürü memnun değiliz.’’ diyerek mağduriyetlerini dile getirdi. ( Mehmet akarsu – İLKHA )