• DOLAR 32.443
  • EURO 34.742
  • ALTIN 2441.89
  • ...
TÜİK Van Bölge Müdür Vekili'nden BTSO'ya ziyaret
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdür Vekili Özer Coşğun, Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tezcan’ı makamında ziyaret etti.

 

Coşğun, istatistikî veri derlemede yeni yönteme geçildiği belirterek, oda üyelerinin artık verileri internet üzerinden kendi şifre işlemlerini girerek takip edebileceklerini bildirdi.


Coşğun sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK 2014 yılından itibaren tüm işyeri araştırmalarını, firmaların internet üzerinden doğrudan veri girişi yapmalarını sağlayarak gerçekleştirecektir. Bilindiği üzere, Türkiye İstatistik Kurumu 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca çeşitli konularda sayım ve anket düzenlemek ve sonuçlarını kullanıcılara sunmakla yükümlüdür.”

 

İşyerlerine yönelik olarak yapılan araştırmaların daha önce internet üzerinde geliştirilen uygulamalar yoluyla ve ayrıca e-posta ve kâğıt ortamında yapıldığını ifade eden Coşğun, “Dünya’da ve ülkemizde sürekli gelişen teknolojiye ayak uydurmak, işgücü ve zaman maliyetini en aza indirmek için bu karar alındı. Bu bağlamda, internet üzerinden erişime açılan uygulamalara işyerlerinin giriş yapabilmesi amacıyla, her firma için özel kullanıcı adı ve şifre üretilip işyeri yetkilisine teslim edilecektir. İşyeri yetkilileri veri giriş platformuna www.tuik.gov.tr adresi üzerinden ‘Ankete Giriş’ ekranından kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabileceklerdir. Firmaya özel kullanıcı bilgileri TÜİK tarafından yürütülen tüm araştırmaların ilgili firma tarafından veri girişi için geçerli olacak ve belirlenen tarihlerde kullanılabilecektir. İşyerlerinin verilerinin güvenliği açısından kendilerine teslim edilen şifreyi kesinlikle başka kişilerle veya kurumlarla paylaşmaması gerekmektedir.” diye konuştu.


Söz konusu Kanunun 54. maddesi gereğince sayım, anket ve araştırmalarda istenen bilgilerin belirlenen şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanmakta olduğunu ifade eden Coşğun,

“Anılan idari para cezaları 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17. maddesinin 7. fıkrası gereğince yeniden değerleme oranında her yıl artırılmaktadır. Bu kapsamda, 2014 yılında uygulanacak idari para cezaları; hane halkı veya bireylerle yapılan araştırmalar için 959 TL. Girişim/işyerleri ile yapılan araştırmalar için 2 bin 281 bin TL. Sayımlarda işlenmesi durumunda 3 bin 859 TL olarak belirlenmiştir. 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun amir hükmü gereğince girişim/işyeri yetkililerinin idari para cezası ile karşılaşmaması için, Türkiye İstatistik Kurumunca yürütülen sayım, anket ve araştırmalarda istenilen verileri belirlenen şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak internet üzerinden veri girişi yapmaları gerekmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” dedi. (Şükrü Tontaş - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir