• DOLAR 32.457
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2449.59
  • ...
 İran`ın Cenevre`ye Çağrılmamasına Rusya`dan Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen yılı değerlendirdiği geleneksel basın toplantısında "Suriye`nin geleceği sadece ve sadece Suriyeliler tarafından belirlenebilir" vurgusu yaparken, İran`ın Cenevre-2`ye çağrılmamasını da eleştirdi. Lavrov, Suriye halkına ülkenin geleceğine dair dış güçler tarafından çözüm önerileri dikte edilmesi girişimlerinin kalıcı bir barış ile ulusal bir uzlaşmanın önünü açmayacağını belirtip “Moskova uluslararası kamuoyunu bu konuda açık bir şeklide uyardı” ifadelerini kullandı.

BM`NİN İMAJINI KÖTÜ ETKİLER

Lavrov ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’un yarın Montrö’de düzenlenecek Cenevre -2 Barış Konferansı’nın açılışına katılması için İran’a yaptığı daveti Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) yanı sıra ABD ve Suudi Arabistan’ın baskısı sonucunda geri çekmesini de değerlendirdi. BM’nin İran’a yaptığı daveti geri çekmesinin ‘hatalı olduğunu ama bir felaket anlamına gelmediğini’ söyleyen Rus Bakan, “Davetin geri çekilmesi BM’nin imajını olumsuz yönde etkiler” dedi. Lavrov, Cenevre-2’de başarı sağlanabilmesi için İran’ın da katılımının gerekli olduğuna inandıklarını yineledi.

MÜSLÜMANLARIN BİRLİK DUYGUSU GÜÇLENMEYECEK

İran’ın konferansa katılmamasının Müslüman alemdeki ayrılıkları daha derinleştireceğini ve terörle küresel savaş çabalarını kötü yönde etkileyeceğini vurgulayan Lavrov, “İran’ın yokluğu, dünya Müslümanları arasındaki birlik duygusunu güçlendirmeyecek” dedi. Ban, ‘konferansta olumlu ve yapıcı rol’ oynayacağına dair İran’dan söz aldığını söylerken, Tahran da konferansa önkoşulsuz olarak katılacağını açıklamıştı. Ancak SMDK, Şam’ın müttefiklerinden İran’ın yer alması halinde Cenevre-2’den çekileceğini duyurdu. ABD de İran’ın geçiş hükümeti konusunda taahhütte bulunmasını şart koştu. Bu açıklamaların sonucunda da BM ‘İran’ın Suriye’de geçiş hükümeti kurulması planına destek vermemesi’ gerekçesiyle davetin geri çekildiğini duyurdu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir