• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.24
  • ...
Hasta tutuklular Adalet Bakanına soruldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Siirt E Tipi Cezaevi'ndeki hasta tutukluların kendi bakımlarını sağlayamamaları ve tutukluların sosyal haklarının kısıtlanmasından revire çıkmalarının önlenmesine kadar uzanan hak ihlallerini TBMM'ye verdiği önergesiyle Adalet Bakanı Bekri Bozdağ'a sordu.

 

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili basında çıkan haberler sonucu Diyarbakır Barosu tarafından yapılan incelemelerin durumun vehametini ortaya koyduğu belirtilen soru önergesinde, “Cezaevindeki siyasi tutsakların adli mahpuslardan farklı olarak F Tipi uygulamalarına maruz kaldığı tespit edilmiştir. Hasta tutsakların yaşam hakkını ihlal eden yaklaşımın burada da sürdüğü, ihtiyaçlarını kendi başlarına gideremeyecek kadar ağır hasta olan dört mahpusun tecrit edilerek bakımlarını gerçekleştirmelerinin engellendiği belirlenmiştir. Bu uygulamanın hükümlü oldukları gerekçesiyle yönetmeliğe dayandırıldığı ifade edilmekteyse de ağır hasta tutsakların bakımdan yoksun bırakılması insani ve ahlaki açıdan kabul edilebilir değildir. Üstelik daha önce bu mahpuslar diğer tutsaklarla beraber kalarak ihtiyaçlarını giderebiliyorken son bir ayda artan baskılar sonucu tecride uğramaları bu uygulamanın politik bir karar olduğu izlenimini uyandırmaktadır.” denildi.

 

Tutukluların revire çıkma ve hastaneye sevk edilme taleplerinin geciktirildiğini ve sağlık haklarının gasp edildiği dile getirilen önergede, “Sıcak suyun son iki haftadır hiç verilmediği, kış şartlarına rağmen kaloriferlerin çalıştırılmadığı da rapordaki ifadeler arasındadır. Mahpuslar sosyal etkinliklerinin iyice kısıtlandığını ve diğer mahpuslarla biraraya gelme imkanlarının ellerinden aldığını ifade etmiş, bu durumun kadın tutsaklar için tutuklu ve hükümlü ayrımı nedeniyle daha da ağırlaştığı belirtilmiştir. Cezaevindeki tutsakların tüm haklarının koruması devletin güvencesi altında olmalıyken, cezaevlerindeki idari personel tarafından tam tersi bir tutum takınıldığı ve özellikle hasta mahpusların yaşamlarının ciddi bir tehlike altında olduğu bugüne kadar cezaevlerinde yapılan incelemeler sonucu defalarca kamuoyu gündemine taşınmıştır.” ifadeleri kullanıldı.  (M.Fatih Akgül - İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir