• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
DEDAŞ Nusaybin'de iş bırakma eylemine gitti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Dedaş Mardin İl Müdürlüğüne bağlı Nusaybin İşletme Başmühendisliğinde görevli Arıza ekibi, iş bırakma eylemine gitti.
 

Dedaş Nusaybin ilçe binasında iş bırakma eylemine giden 34 kişilik arıza ekibi adına açıklama yapan Tes-iş Diyarbakır 1 Nolu Şube başkanı Ali Öncü, çalışanların 1 aylık maaşının ödenmediğini, sistematik olarak bazen aylıkların  5, 10 veya 15 gün ertelendiğini ve farklı yerlerde kullanıldığını ileri sürdü.


İş bırakma eylemini uygularken halkı karşılarına almak gibi bir amaçlarının olmadığını ifade eden Öncü, “Biz acil durumdaki işlerin tamamına müdahale ediyoruz. Ancak rutin işlere gitmiyoruz. Arkadaşlarımız yılardan beri aylık ücretlerini zamanında alamadıkları için büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Kartları iptal edilmektedir. Esnafın yüzüne bakacak durumları kalmamıştır. Kira ve elektrik, yani insani geçim ihtiyaçlarını karşılayamamaktadırlar. Bununla birlikte yapmış oldukları fazla mesai ücreti ile ulusal bayram ve  genel tatil günlerinde yaptıkları çalışmanın karşılığı ödenmemektedir. Bu yıllar içerisinde en ağır ve tehlikeli işleri yapıyor olmalarına karşın ücretlerinde herhangi bir düzeltme söz konusu değildir.Bütün bu nedenlerden dolayı biz iş kanunun 34. Maddesinin çalışanlara tanımış olduğu hak ve yetkileri kullanarak iş yapmama hakkımızı kullanıyoruz. Eğer sermaye bir taraf ise, varlığını her alanda ifade etme hakkına sahipse, emeğin de emekçinin de bir taraf olduğunu, hak ve hukukuna saygı gösterme anlayışını eksiksiz olarak yansıtması gerekiyor.Özetle bizler köleliği asla kabul etmeyeceğiz. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor.” dedi.
 

‘Bunlar işsizliğe, açlığa, sefalete mahkûm edilmiş bir coğrafyanın ve bir toplumun bireyleridir. Dolayısıyla mecburdurlar’ gibi bir yanılgının içerisine düşülmemesi gerektiğini  belirten Öncü, “Bizim her türlü dayatmamızı, hukuksuzluğumuzu, haksızlığımızı kabul ederek, boyun eğerek bu köleliği sürdürecekler mantığı asla ve asla kabul edilemeyecektir. Köleliğin zincirlerinin en çürük halkalarını parçalayarak tarihin çöplüğüne atacağımızı herkes görecektir. Bizler burada gerekirse aç, susuz bir şekilde ama eğilmeden, hiçbir kimseye muhtaç olmadan onurumuzu koruyarak mücadeleye devam edeceğiz. Arkadaşlarımızın hakları biran önce tevdi edilmelidir. Yürüttüğümüz sendikal mücadele kesinlikle yasal ve hukuksal bir zemine oturtulmalıdır. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Arkadaşlarımıza yasal olmayan hiçbir belgeyi kimsenin imzalatma gücü yetmeyecektir. Kırılabiliriz ama, asla ve asla boyun eğmeyeceğiz ve kimseye de eğilmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı. (Halil Akbalık – İKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir