• DOLAR 34.447
  • EURO 36.318
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Karayollarındaki taşeron işçileri eylem yaptı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİTLİS - Bitlis Karayolları 118 Şube Şefliğinde çalışan taşeron işçiler, kendilerine  haksızlık yapıldığını öne sürerek eylem yaptılar. Bitlis-Diyarbakır yolu üzerinde bulunan Karayolları 118 Şube Şefliğinin önünde yapılan basın açıklamasını YOL-İŞ Sendikası üyesi Metin Güzelkaya okudu.
 
Güzelkaya; sıfırın altında 20 derecede,  Yüksekova’da, Bahçesaray’da Başkale’de Saray’da Ağrı’da, Kağızman’da kar mücadelesi veren işçilerin tünel ve baraj inşaatlarında çalışan emekçilerin, köylere yol ve su götürmek için gecesini gündüzüne katanların Karayolları ekibi olduğunu söyledi.
 
Tedbirsizlik yüzünden her yıl binlerce insan ölüyor
Güzelkaya şöyle konuştu: “Bizler masada konuştuk olmadı, mahkemede konuştuk olmadı, Yargıtay’da konuştuk yine olmadı. Bugün YOL-İŞ Sendikasını sokağa inmeye mecbur etmişlerdir.
 
Bu nedenle eylemin asıl mimarları kulaklarını içişlerin taleplerine tıkamış onlardır. Yol ve yapı içişleri görevlerini yaparken her yıl yüzlerce görev şehidi veriyor, her yıl yüzlerce inşaat işçisi tedbirsizlikten, yetersiz önlemden ve maliyet hesaplarını insandan daha değerli zanneden zihniyetler yüzünden ölüyorlar.
 
Kısacası en küçük hatanın bedelini canıyla ödeyen yiğit ve fedakar işçilerden söz ediyoruz. Her yıl iş kazalarında binlerce işçi ölüyor ve her gün memleketin bir yerinde, bir yapı ve yol işçisinin cenazesini kaldırıyoruz. Bu edenle yol ve inşaat işçilerine, maden işçilerine ve baraj işçilerine sadece istatistik rakamı gibi bakılamaz. Biz anayasa be yasalarda yer alan sendikalara, serbestçe üye olma hakkımızı kullandık.”
 
Karayolları Genel Müdürlüğünün kuruluşundan beri sendikal örgütlülüğün var olduğunu ifade eden Güzelkaya, “Türkiye YOL-İŞ Sendikası bu kurumda çalışan emektarlar tarafından kurulmuş ve bugüne getirilmiştir. Bu rağmen, son yıllarda taşeron işçi uygulaması olağandışı biçimde on binlerce yaklaştı. Hem tüm çalışanlar huzursuz oldu hem bde sendikasız ve sosyal haklardan yoksun taşeron işçiler huzursuzdur. Bir işçi sendikası olarak bu huzursuzluğa, halksızlığa ve adaletsizliğe seyirci kalamazdık.” dedi.
 
Çabamız, çalışanların insanca çalışma ve insanca yaşam hakkı içindir
2010 yılında konuyu etraflıca bir kez daha değerlendirdiklerini belirten Güzelkaya, “İşçilerle defalarca toplantılar yapıldı. Eğitim çalışmaları yaptık ve örgütlenmeyi başlattık. Dayanağımız, anayasa ve yasalardı. Tüm çalışanların insanca çalışma ve insanca yaşam hakkı için. Yasal ve evrensel bir insan hakkı olan sendikalaşma hakkımızı kullandık. Genel Müdürlüğe başvurarak üyelerimizin mevcut toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istedik. Kurum, işçilerin kendi işçisi olmadığını belirterek başvurumuzu reddetti. Türkiye YOL-İŞ Sendikası, hukuk yolundan ayrılmadı. İlk elde 6 bin 400 üyemiz adına davalar açtık. Binlerce üyemiz mahkemelere gelerek tanıklık ettiler. Mahkemelerin tamamını kazandık. Karayolları Genel Müdürlüğü bunu da kabul etmedi ve kararları temyiz etti. Türkiye YOL-İŞ Sendikası sabır yolundan ayrılmadı. Dosyalar son karar makamı olan Yargıtay’a gitti. 2011 yılının Ekim ayından beri Yargıtay da karar vermeye başladı. 6 bin 400 aşkın işçinin tamamının kararları açıklandı. Yargıtay adına taşeron işçisi denilen, taşeron işçisi diye isimlendirilen işçilerin işe ilk girişlerinden itibaren Karayolları Genel Müdürlüğü işçisi olduklarına kesin olarak karar vermiştir. Bu durumda, demokratik teamüllere göre yapılması gereken tek bir iş vardır. Karayollarının işçisi olduğu kesinleşen işçilerin Yargıtay kararı ışığında belirlenen haklarının verilmesidir. Yani kadrolarının verilmesidir.” İfadelerini kullandı.
 
Hukukun üstünlüğü ihlal ediliyor
“Kısaca Yargıtay kararına uygun olarak adalettin tecelli etmesidir. 2 yılı aşkındır bu gerçekleşmiyor.” Diyen Güzelkaya,  “Kararın gereğini yapması gerekenler, topu birbirine atıyorlar. Yargıtay kararı uygulanmıyor. Bu, tek başına hukukun üstülüğü ilkesinin ihlalidir. Her geçen gün demokrasimize verilen zarar büyümekte, yasalara ve uygulayıcılarına güven sarsılmaktadır. Sendika olarak diyalog yolundan kopmamak için azami gayret harcıyoruz. Ama sabrımızın da bir sonu olduğunun göstergelerinden biri başlangıç olarak işte bu basın toplantısıdır.” şeklinde konuştu.
 
Güzelkaya son olarak Karayollarının geçici işçisi durumunda olan işçilerin örgütlenmesi ve toplu iş sözleşmesinden yararlanmaları isteminin, yasal ve haklı bir talep olduğunu sözlerine ekledi.
 
Basın açıklamasının ardından Karayollarının Bitlis’teki taşeron personeli vizite almak için hastaneye gitti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir