• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

MUŞ- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü'nün tanıtım toplantısı yapıldı. Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkan Yardımcısı Tarık Mirze, kamu kurum amirleri ve yatırımcılar katıldı. 2013 yılında tamamlanan projelerin tanımının yapılmasının ardından proje sahiplerine hibe tutarındaki çekleri temsili olarak teslim edildi.

 

Programda konuşan TKDK İl Koordinatörü Emin Turan, yaklaşık 8 ay önce faaliyetlerine başladıklarını söyledi. İl Koordinatörlüğü’nün açılmasından sonra yetki devrinin alınması için 1,5 yıl denetime tabi tutulduklarını ifade eden Turan, yetki belgesi aldıktan sonra teklif çağrılarına çıktıklarını söyledi. 8 ay gibi kısa bir sürede projeleri tamamladıklarını kaydeden Turan şöyle konuştu; “Bu başarıda en önemli etken kurumumuzda çalışan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen, dinamik ve çok iyi eğitim almış arkadaşlarımıza borçluyuz. Bunda yatırımcılarımızın da payı büyüktür.”

 

Bitlis ve Bingöl’de TKDK olmadığını söyleyen Turan oradaki yatırımcıları da Muş’a davet ederek; “Biz 12’inci çağrı ilanını çok önemsiyoruz. 9-10 ve 11’inci çağrı ilanına girmiş ve projeleri kabul görmüş bir kurumuz. Onun için 12’inci çağrı ilanı çok önemlidir. Biz biraz gayret edersek bu işin üstesinden gelebiliriz. Yaklaşık olarak 1,5 milyar TL bütçe ayrılmış durumda. Bu paradan en üst düzeyde yararlanmalıyız. Danışmanlarımız ve yatırımcılarımız en iyi projeleri sunup en iyi derecede işletmeleri kurmamız gerekiyor. Bitlis ve Bingöl’de TKDK koordinatörlüğü yok. Sadece Muş’ta bulunan yatırımcılarımızı değil, diğer illerdeki yatırımcılarımızı da buraya davet ediyoruz. Muş il sınırları içerisinde kalmak kaydıyla, yatırım düşünen Bingöllü ve Bitlisli yatırımcılarımızı da Muş’a davet ediyoruz. Gelip proje sunabilir ve ilimize yatırım yapabilirler.” dedi.

 

Daha sonra konuşan Vali Vedat Büyükersoy ise, 12’inci çağrı döneminin başarılı bir şekilde geçmesini temenni etti. Yatırım yapmak isteyenleri proje yapmaya davet eden Vali Büyükersoy; “Ülkemiz zenginleştikçe bu zenginlik taşraya da yansıyor ve bu kaynaklar onlara da yatırım yapmak için değişik kamu kurum ve kuruluşları tarafından kendilerine veriliyor. Bunlardan bir örneğini de burada görüyoruz. Yaklaşık 3 çağrıda 45 milyon TL civarında yatırımın finanse edildiği, bir kısmı hibe, bir kısmı da yatırımcının kendi kaynağından olmak üzere yatırım yapıldığını gördük. 9’uncu çağrıda toplam 9 milyon TL’lik projenin 5 milyon TL’si hibe, 10’ncu çağrıda 4 milyon TL’lik yatırım tutarının 2 milyon 600 bin TL tutarında hibe, 11’inci çağrıda 30 milyon TL’lik yatırım tutarının yaklaşık 17,5 milyon TL’nin hibe şeklinde gerçekleştiğini görebiliyoruz ve 12’inci çağrıda ise toplam yatırım tutarı 80 milyon TL ve hibe tutarının da 45 milyon TL olduğunu görüyoruz. Toplamda 123 milyon 813 bin 780 TL yatırım tutarının 70 milyon 145 bin 146 TL’nin hibe olarak burada yatırımcıya kazandırıldığını görüyoruz.  Bütün bunlar aslında Muş’a yapılan iş ve aş yatırımlarıdır. Sadece TKDK değil, bunun dışından DAKA, DAP, SODES gibi bütçelerin yanı sıra 6’ıncı bölgede olmamız hasebiyle aldığımız teşvik uygulamaları insanımızın gelirini arttırmaya, fakirliğin ise azaltılmasına dönük önlemlerdir. Burada başarılı olup kendilerine hibe yapılan yatırımcı arkadaşlarımıza piyango vurmuş değil. Onlar proje hazırladılar ve bu konuda kurumun elemanı olan kaliteli ve iyi eğitim almış arkadaşlarımızın desteğiyle başarıya ulaştılar. Bu başarıya ulaşmak hepimizin elinde. Diğer katılımcı arkadaşlarımızı proje hazırlamaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 

Türkiye’nin geçmişte bir milyar dolar için IMF’nin kapısında gezdiğini vurgulayan Büyükersoy şunları kaydetti; “Ülkemiz yakın zamanda bir milyar dolara muhtaçtı ve IMF’ye bir milyar dolar için gittiğinde ‘bu parayı veririz ancak size aynı zamanda bir de ekonomiden sorumlu bir bakan yapmak üzere IMF Genel Direktör Yardımcısı’nda vermek istiyoruz’ denilen günlerden bugünlere geldik. Ülkemizin sadece bir ay içerisinde 130 milyar dolarlık kamu ihalesi yapan bir ekonomik duruma geldiğini hepimiz görüyoruz. Böyle bir ülke olmasak illerimize, ilçelerimize, köylerimize bu yatırımlar, destekler yapılamaz. Bütün bu hizmetler, hibeler ve diğer destekler ekonomiyle bağlantılıdır. Eğer ekonomi iyi olmazsa bunların hiçbirini yapamaz ve dilenmeye devam edersiniz. Biz bu imkanları bize sağlayanlara teşekkür ediyoruz ve halkımızın gelişen bir ekonomisi olan, huzur ve güven içinde olan bir ülkenin vatandaşları olmanın hazzını ve mutluluğunu yaşadığını biliyoruz.”

 

Tören hatıra fotoğrafı çekimi ve ikramın ardından sona erdi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)