• DOLAR 32.563
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.492
  • ...

BURSA - Bursa, Eskişehir ve Bilecik’in yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerinde yürütülen kümelenme çalışmalarının detaylandırıldığı, ilgili bakanlıkların ve kamu kurumlarının kümelenme çalışmalarına sağladığı hibe ve desteklerin masaya yatırıldığı “BEBKA Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi”, yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

 

Daha önceleri bölgedeki kümelenme potansiyeli olan sektörleri belirlemek için çalışmalar yürüten ve sektörleri analiz eden BEBKA, şimdi de kümelenme konusunda farkındalığı arttırmak adına ana teması “Uluslararası Rekabet için Bölgesel İşbirliği” olan “BEBKA Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi”ne ev sahipliği yaptı.

 

Crowne Plaza Bursa’da gerçekleştirilen zirvenin açılışına; Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’in yanı sıra Bursa, Bilecik ve Eskişehir illerindeki kamu kurum ve kuruluşlarından çok sayıda yetkili katıldı.

 

Zirvenin açılışında konuşan Eskişehir Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, her işte olduğu gibi kümelenme çalışmalarının da güvene dayalı şekilde inşa edilebileceğini söylerken, “Hepimiz aynı amaç için buradayız ve hepimizin istediği üzüm yemek. Biliyoruz ki her işte olduğu gibi bu işte de en önemli unsur, güvendir. Bu birliktelikler karşılıklı etkileşim ve güvenle sağlanacaktır.” dedi.
 

Bugünkü zirvenin, kümelenme çalışmalarında kurumların elde ettiği bilgi birikimlerin paylaşılması adına önemli bir organizasyon olduğunu ifade eden Tuna, “Kümelenme, kalkınma ve istihdama yardımcı olur, mevcut sanayi faaliyetlerine yön verir, ölçek ile kapsam ekonomilerine ulaşabilmenin yolunu kolaylaştırır. Kümelenme ile kurumlar özgün ürün ya da hizmetler sunarak, verimliliklerini ve rekabet güçlerini arttırabilirler. Kümelenme yenilikçiliği teşvik etmektedir ve köklü bir kalkınma sürecini sağlar.” diye konuştu.
 

“Kültürümüzden aldığımız mirasımızda hep birlik vardı” diyen Tuna, “Ahilik de bir nevi kümelenmedir. Bu konuda ‘Birlikten Kuvvet Doğar’ atasözümüzü örnek verebiliriz. Kümelenme ile bir gönül birliğini esasa alıyoruz. Büyük zatlar hep birlikte olmaktan ve beraberlikten dem vurmuşlardır.” ifadelerini kullandı.
 

“Hepiniz küme oluşumunda kilit rol oynamaktasınız”
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması adına kümelenme çalışmalarına ağırlık vermesi gerektiğini söyleyen BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Hasan Çepni ise “Ekonomik kalkınma açısından kümelenme çalışmaları oldukça önemlidir.  Kümeyi bir arada tutan şey, yasal bir zorunluluk değil, daha çok kurumlar arası güven ve işbirliğidir. BEBKA’nın bölgesel ölçekte sektörel analizleri yapması ve sektörel kümelenmeyi ön planda tutarak rekabeti artırmayı hedefleyen mali destek sağlaması, bölgemiz açısından son derece önemlidir. 2023’e giden yolda Türkiye bu konuyu mutlaka çözmek durumundadır.” şeklinde konuştu.
 

“Kümelenme yadsınamaz bir gerçek haline geldi”
Açılış konuşmaları kısmında konuşan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci de “Önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölgemiz, hem üretim hem de istihdam açısından Türkiye’nin ön planda olan bölgelerinin başında gelmektedir.” dedi.
 

Bilginin çok hızlı bir şekilde yayıldığı, rekabet edebilmek için, değişimin ve yeniliklerle bütünleşmenin artık yadsınamaz bir gerçek olduğu söyleyen Tamer Değirmenci, “Günümüz dünyasında, firmaların birbirleri ile olan iletişimi ve ortak iş yapma kültürü bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda firmaların, ağır rekabet koşullarına karşı mücadele etmenin çok zor olduğunun farkına varmaları ile birlikte hem ulusal hem de uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılması için birçok alanda sektörel işbirliklerine gitme çabalarının arttığı görülmektedir.” açıklamalarında bulundu.
 

BEBKA’nın hizmet alanı sınırlarındaki şehirlerde, mevcut kümelenme çalışmalarının olduğunu ve bunların yanında yeni girişimlerin de olduğunu hatırlatan Tamer Değirmenci, “BEBKA olarak misyonumuz; bölgemizin kalkınması için temel ilkeleri belirlemek ve gerekli planlamaları yapmak, yerel sahiplenmeyi harekete geçirmek için bölge kurum ve kuruluşlarını desteklemek ve bölge potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için ilgili kurum ve kuruluşları yönlendirmektir.” şeklinde konuştu. (Zeki Aras - İLKHA)