• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Yazıcıoğlu: Mersin`de İnceleme Talimatını Ben Verdim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sorulan sorusu üzeri, Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerince, "rüşvet aldıkları ve verdikleri" iddiasıyla aralarında 10 gümrük memurunun da bulunduğu 35 kişi hakkında başlatılan operasyonu değerlendirdi.
 
Türkiye`de son zamanlarda yapılan işlemler dolayısıyla özellikle yazılı ve görsel basının yaptığı değerlendirmelerde bir karmaşa olduğunu ifade eden Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın son derece aktif olan ve ticari faaliyetlerin yoğun gerçekleştirildiği bir alanda görev yaptığını hatırlatarak, "400 milyar dolar düzeyine ulaşan dış ticaretin sirküle edildiği alanlar gümrük kapılarıdır, gümrüklü alanlardır, gümrük sahalarıdır. Dolayısıyla böylesine önemli bir alanda görev yaparken hem arkadaşlarımız hem bize büyük bir hassasiyet içerisinde bir taraftan işleri kolaylaştırıyoruz bir taraftan da kaçak süistimallere karşı son derece etkin bir mücadele sürdürüyoruz" dedi.
 
Mersin`de gerçekleştirilen operasyonla ilgili olarak kendisine 2012 yılı Kasım ayında bir ihbar mektubu geldiğini ifade eden Bakan yazıcı, şu bilgileri verdi:
 
"Gelen ihbar mektubunda Mersin Gümrüğünde yapılan işlemler dolayısıyla menfaat talep edildiği, dolayısıyla menfaat sağlanması durumunda işlerin kolaylaştırıldığı, hatta evraklarda eksiklik olsa bile bunun görülmediği ama istenilenin verilmemesi halinde zorluk çıkartıldığı, x ray cihazına yönlendirildiği ve böyle bir uygulama olduğu, bunların da derlenip toparlandığı, bir kısım insan arasında bunların bölüşüldüğü şeklinde bir ihbar vardı. İsmi kimliği her şeyi yazılıydı. Ben derhal bunu bir yazıya bağladım. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına derhal bir ekip görevlendirilerek konunun incelenmesi talimatı verdim. Tabi gizliliğin korunması kaydıyla da bir müfettiş görevlendirdik. Giden müfettiş gerekli incelemeyi yaptı, verileri topladı. Sonuç itibariyle yoğunlaşan kuşkunun kanıtlanabilmesi için teknik takibin gerekli olduğu kanaatine varılıyor ve ilgili savcılıkla temasa geçiliyor. Savcılık da teknik takip kararı çıkartıyor ve teknik takip süreci başlıyor."
 
"Soruşturmayı ihbar üzerine başlattık"
Bakan Yazıcı, operasyona ilişkin kendisinin bilgilendirildiğini belirterek, "Dolayısıyla soruşturmayı biz bir ihbar üzerine başlattık ve müfettişlerimiz yürüttü. Ceza Muhakemesi Kanunu gereği operasyon da tamamen savcılığın kontrol ve denetiminde yapılıyor" diye konuştu.
 
Operasyonda 10 gümrük personelinin gözaltına alındığını anlatan Yazıcı, "Bunlar rutin, Türkiye`de olan şeyler. Bunu farklı algılamak, farklı değerlendirmek çok anlamsız. Olaya karışanlar arasında tabi bizim gümrükte çalışanlarımız var. Bunun dışında müşavir ve nakliyeci firmalar var. Yani rüşveti birisi almışsa birisi vermiştir. Bunlara ilişkin verilerin detayını ben bilmiyorum, zaten gizlilik kararı var. Bunun ötesinde benim daha detaylı bir açıklama yapmam gizlilik kuralına aykırı olur" dedi.
 
"Etik kural ihlali konusunda toleransımız sıfır"
Operasyonda alınan gözaltı kararının ardından bazı ev ve iş yerlerinde aramalar yapıldığını ifade eden Yazıcı, şöyle devam etti:
 
"Sorguda bırakılan olur mu mahkemeye mi sevk edilir o tamamen yetkili görevli cumhuriyet savcısının takdirinde olan bir husus. Bu hayatın akışı içinde farklı zamanlarda farklı yerlerde olan olaylardan bir tanesi bu. Bizim hassasiyetle üzerinde durduğumuz ve toleransımızın sıfır olduğu alanlardan birisi. Etik kural ihlali konusunda toleransımız sıfır. Bir kamu görevlisinin yaptığı hizmet dolayısıyla kamudan ya da devletten maddi beklentisi devletin kendi kadro ve derecesine göre bordrosunda öngörmüş olduğu rakamdan ibarettir. Bunun dışında bir maddi beklenti içerisinde olamaz. Başka bir maddi beklenti içerisindeyse, o yola tevessül ediyorsa toleransım sıfır, hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayız."
 
AA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir