• DOLAR 32.47
  • EURO 34.857
  • ALTIN 2451.231
  • ...
Uganda uçakları Güney Sudan`ı vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
 Uganda Hava Kuvvetleri`ne ait savaş uçaklarının, Güney Sudan`daki bazı hedeflere hava saldırısı düzenlediği öne sürüldü.
Etiyopya`nın başkenti Addis Ababa`da yürütülen müzakerelerde Güney Sudan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar`ı temsil eden heyetin sözcüsü Mar Niut, Uganda Hava Kuvvetleri`ne ait 4 savaş uçağının Güney Sudan`da bazı bölgeleri bombaladığını söyledi.
 
Can ve mal kaybına yol açtığını söylediği saldırının Afrika Birliği ve uluslararası toplum tarafından kınanması çağrısında bulunan Mar Niut, bu saldırının ateşkes görüşmelerine olumsuz etkisinin olacağını ancak barışa ulaşma ümidiyle görüşmelere devam edeceklerini vurguladı.

Uganda`da bir muhalif milletvekili, önce gün yaptığı açıklamada, Güney Sudan`daki çatışmalarda, Uganda Halk Savunma Güçleri`nden 1000`den fazla askerin öldüğünü öne sürmüş ancak bu iddia Uganda yönetimi tarafından yalanlanmıştı.

Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, 16 Aralık`ta ülkesinde başarısız bir darbe girişimi olduğunu açıklamış ve bu girişimin arkasında temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar`ın olduğunu söylemişti.
 
Olağanüstü halin ilan edildiği ülkede yaşanan siyasi gerilim, kısa sürede, iki liderin bağlı oldukları kabileler arasında etnik temelli şiddet olaylarına yol açmıştı. Çatışmaların sona erdirilmesi ve taraflar arasında uzlaşma sağlanması amacıyla Etiyopya`nın başkenti Addis Ababa`da başlatılan görüşmeler devam ediyor.

Kiir`den Beşir`e mektup
Öte yandan, Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit`in, Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir`e bir mektup gönderdiği bildirildi.

Başkent Hartum`da Sudanlı mevkidaşı Ali Kerti ile biraraya gelen Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, düzenlenen ortak basın toplantısında, Salva Kiir`den Sudan Devlet Başkanı Beşir`e bir mektup teslim ettiğini, ancak içeriğine dair bilgi vermesinin mümkün olmadığını belirtti. Beşir ile yaptıkları görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği anlaşmalarını, Güney Sudan petrolünün Sudan aracılığıyla ihracatı ve sınır ticareti gibi konuları ele aldıklarını ifade eden Benjamin, "Petrol gelirleri her iki ülke için de mühim. Bu nedenle petrol ihracatına önem veriyoruz" dedi.

Beşir`in Güney Sudan`da çatışan taraflar arasında barışın sağlanması için harcadığı "büyük çabayı" övgüyle karşıladıklarını belirten Benjamin, Salva Kiir`in de Sudan`ı ilgilendiren konularda Hartum`a destek verdiğini vurguladı.

Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir, pazartesi günü Güney Sudan`da yaşanan olaylara ilişkin görüşmeler yapmak üzere bu ülkeyi ziyaret etmişti.

Güney Sudan, 2005 yılında varılan barış anlaşması gereği yapılan referandumda halkın yüzde 98`nin kabul etmesi sonucu temmuz 2011`de Sudan`dan ayrılmıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir