• DOLAR 34.268
  • EURO 37.479
  • ALTIN 2904.038
  • ...
"Roboski katliamı 'Katilsiz Katliam'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Batman Barosu Başkanlığı, Şırnak’ın Uludere ilçesinde TSK’nın 2011 Aralık ayında yaptığı sınır ötesi bombardımanda hayatını kaybeden Roboskili 34 sivil vatandaşla ilgili askeri mahkemeden çıkan takipsizlik kararına tepki gösterdi.

 

Yapılan açıklamada, “28 Aralık 2011 tarihinde Roboski’de mantık ve vicdanın kabul edemeyeceği bir saldırı sonucu 34 insanımızın ölümü ile sonuçlanan katliamın sözde soruşturması, tarafsızlıktan uzak, kamuoyunu aldatıcı bir takım işlemlerle yürütülmüş ve 7 Ocak 2014 tarihinde dava açılmasını gerektiren bir sebebin bulunmadığından bahisle takipsizlik kararıyla sonuçlanmıştır” denildi.

 

“Silahlı kuvvetlerde hiyerarşi herkesçe biliniyor”
Açıklamanın devamında, tüm hukuk ilkelerinin çiğnendiği ifade edilerek,  “Yapılan soruşturmada askeri savcılığın ‘TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirilmiş, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düşüldü. Dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren bir sebep bulunmadığı anlaşıldığından kovuşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildiği”  hatırlatıldı.

 

Açıklamanın devamında, silahlı kuvvetlerde hiyerarşinin nasıl bir öneme sahip olduğu ve nasıl işlediği, herkesçe bilindiğine işaret edilerek şu ifadeler kullanıldı: “AİHM kararlarında da, yapılan soruşturmalarda görevli olanların hiyerarşik yapısının yapılan soruşturmanın bağımsızlığı açısından önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bu hiyerarşik düzen gözetilmeksizin yapılan soruşturmalar nedeni ile askeri mahkemelerin gerektiği gibi bağımsız olmadığına dair kararlar verilmiştir. Meydana gelen katliamda suçun faillerinin bu hiyerarşik düzen altındaki makamlar tarafından soruşturulması hukuk devleti anlayışına ve AİHM kararlarına aykırıdır.”

 

“Suç teşkil eden emir hiçbir suretle yerine getirilemez”
Ceza yasasının konusu suç teşkil eden emrin hiçbir suretle yerine getirilemeyeceğini düzenlediği ve aksine şekilde hareket edilmesi halinde emri yerine getiren ile emri verenin sorumlu olduğunu hüküm altına aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Emrin, hukuka uygunluğunun denetlenmesinin kanun tarafından engellendiği hâllerde de verilen emrin yerine getirilmesinden emri vereni sorumlu tutmaktadır. Faillerin sorumluluğuna işaret eden ceza yasamızdaki bu hükümlerde, askeri savcılık tarafından verilen kararda yok sayılmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

Baro açıklamasında daha sonra, “Bölge halkının yaşadığı koşullar nedeni ile zaman zaman sınır dışına çıktıkları gerek karakol komutanları gerekse üst düzey yetkililerce bilinmekteyken, bu bilginin yeterince araştırılmadan ya da gözardı edilerek operasyon yapılması, verilen kararın gerekçesindeki kaçınılmaz hata unsurunu dayanaksız kılmaktadır” şeklinde tepki gösterildi.

 

Açıklamanın sonunda, yasalarda hata halinde dahi taksirli sorumluluk halinin saklı olduğu düzenlenmesine rağmen askeri savcılığın failleri her türlü sorumluluktan muaf kılan mevcut kararının hükümsüz olduğu dile getirilerek, “Verilen bu karar ile Roboski katliamı ‘Katilsiz Katliam’ olarak belleklerde yerini almıştır” ifadelerine yer verildi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir