• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

ANKARA-Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısını Ankara Rixos Otel’de, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve MÜSİAD Batman Şube başkanı Suad Özdemir ile Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantıda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, şube başkanlarıyla 2013 yılı değerlendirmesi ile 2014 beklentilerini görüşerek, Türkiye ekonomisinin son durumunu ele aldılar.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Şube başkanı Suad Özdemir ekonomik değerlendirmelerde bulundu. MÜSİAD üyeleri ile yapılan “2013 değerlendirmesi ve 2014 beklentileri” anket sonuçları ve 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için MÜSİAD tarafından gerekli görülen önerileri açıklayan Özdemir, konuşmasında Türkiye’nin 2014 yılı büyüme beklentisinin 2013 yılının üzerinde olacağını söyledi.

 

2012 yılında, iç talep biraz daraltıldığı için, MÜSİAD olarak eleştiride bulunduklarını söyletyen Özdemir, “2013 yılında bu dengeye dikkat edilmiştir. Bunların yanısıra, Özel Sektör Yatırım Harcamalarında olumlu bir gelişme de yaşandı. Büyümeyi, son 6 çeyrektir negatif yönde etkileyen Özel Sektör Yatırım harcamaları, 3.cü çeyrekte yüzde 5,3 artmıştır. Gezi olayları ve FED merkezli, iç ve dış şoklara rağmen, bu yatırım harcamalarındaki artışın, özel sektörün piyasaya olan güvenini göstermesi bakımından, güçlü bir mesaj olduğuna inanıyoruz. Bu gelişmelere paralel olarak, 2008 krizinden bugüne kadar, ülkemizde 5 milyon yeni istihdam sağlanmış ve Türkiye, işsizlik oranıyla, kriz öncesi seviyesinden daha düşük seviyeyi yakalayan, nadir ülkeler arasında, yerini almıştır. Küresel ekonomik krizin 5.ci yılında, gelişmiş ülkeler, dış ticaretlerinde, kriz öncesi seviyesine ulaşamazken, Ülkemiz, gerek ürün ve gerekse pazar çeşitlemesiyle, büyük oranda ihracat yaptığı gelişmiş ülkelerdeki Pazar kaybına rağmen, dış ticaretini de arttırmıştır” dedi.

 

“868 üyemizle 2013-14 Ekonomi Değerlendirme Anketi yaptık”
Genişletilmiş Başkanlar Toplantısında Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Katılımcılara MÜSİAD Ekonomi değerlendirme Anketi hakkında bilgiler verdi. Olpak konuşmasında, “MÜSİAD Olarak 2013 yılını iyi analiz edebilmek için 868 Üyemizle 2013-14 Ekonomi Değerlendirme Anketi yaptık, Anket sonuçlarına bakılırsa, her yıl olduğu gibi, 2013 yılını nasıl değerlendirdiklerini sorarak başladık. Bu soruya, üyelerimizin yüzde 42’si, 2013 yılının firması için daha iyi geçtiği cevabını verirken; sadece yüzde 20’si, 2013 yılını firması için daha kötü olarak değerlendirmiştir. Bu da göstermektedir ki, üyelerimizin yüzde 80’i, ya mevcut konumlarını korumuş, ya da firmalarını geliştirmişlerdir” ifadelerini kullandı.

 

Yıl içerisinde iç piyasanın canlanmasına paralel olarak, üyelerinin yüzde 54’ünün yurtiçi satışlarının arttığını ifade eden Olpak, “Yurtiçi satışlarının düştüğünü bildiren üyelerimizin oranı, sadece yüzde 18 olmuştur. Yüzde 28'inin iç piyasa satışları aynı kalmıştır. Y urtdışı satışlarınız nasıl değişti, sorusuna aldığımız cevaplara baktığımızda; üyelerimizin yüzde 30’u, 2013 yılında, yurtdışı satışlarını arttırdıklarını ifade etmiş; yüzde 13’ü ise, ihracatlarında azalma olduğunu kaydetmişlerdir. Dolayısıyla, 2013 yılında, dış talep düşmüş olmasına rağmen, üyelerimizin yüzde 87’si, dış pazarlarını korumuş veya arttırmıştır. Türk Lirası, son 1 yılda, $ karşısında, yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmiştir. Döviz kurunda yaşanan bu kaybın, üyelerimize etkisini sorduğumuzda, üyelerimizin yüzde 59’u, olumsuz etkiledi diye cevap verirken, sadece yüzde12’si, kurdaki dalgalanmanın firmasını olumlu etkilediğini söylemiştir. Yüzde 29'u bundan etkilenmemiştir. 2013 yılının ilk 3 çeyreğinde, özel sektör yatırımlarının azalmış olmasına karşılık, üyelerimizin yüzde 53’ü, yeni yatırım yaptığını, üyelerimizin yüzde 30’u ise, mevcut kapasitelerini koruduklarını belirtmiştir” dedi.

 

Üyelerin yüzde 45’i çalışan sayısını arttırdı

2013 yılında, çalışan sayınız ne yönde değişti sorusuna, yatırım ve satışlara paralel olarak, üyelerinin yüzde 45’inin çalışan sayısını arttırdığını belirten Olpak, “Bunlar istihdam artışına destek vermişlerdir. Yüzde 37’si, çalışan sayısının değişmediğini, yüzde 18’i ise düştüğünü ifade etmiştir. 2013 yılı, teşviklerin çok konuşulduğu bir yıl oldu. Bu çerçevede, üyelerimize, geçtiğimiz yıl her hangi bir teşvikten yararlanıp yararlanmadıklarını sorduğumuzda, yüzde 79’u yararlanmadığını, sadece, yüzde 21’i yararlandığını belirtmiştir. Teşviklerin daha etkin kullanımıyla ilgili önerilerimizi, daha önce çeşitli vesilelerle paylaşmıştık. Her yıl olduğu gibi, anketimizin ikinci kısmını, 2014 yılı beklentileri oluşturmuştur” diye konuştu.


KOBİ’lerin, kaliteli finansmana kolay erişiminin sağlanması, önemli ve acildir.
Cari Açığı çokça konuştuğumuz şu günlerde, 2012 yılında, ihracatın yüzde 62,6’sını ve ithalatın yüzde 38,5’ini, KOBİ'ler gerçekleştirdiğini ifade eden Olpak, “İronik bir ifadeyle, KOBİ'ler, büyük işletmelerin Cari Açığını kapatmışlardır. Benzer durum, İSO 2012 verilerinde de geçerlidir. İSO ilk 500’ün ihracatı, yüzde 0,6 artmışken, ikinci 500, ihracatını yüzde 4,6 arttırmıştır. Bu da, büyük işletmeleri göz ardı etmeden KOBİ'lerin etkinliğinin bir göstergesidir. Bu noktada, Cari Açığın çözümünde, ihracat ve büyümenin lokomotifi KOBİ’lerin, kaliteli finansmana kolay erişiminin sağlanması, önemli ve acildir” dedi.

 

Geçici vergi bugünkü koşullarda kaldırılmalı
Olpak devamla, “Enflasyonist dönemlerden kalan bir tedbir olan, Geçici Verginin, bugünkü koşullarda, kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bunun yanı sıra, KDV ödemelerinin de, tahsilat vadesiyle uyumlu olacak şekilde yapılması önerimizi, tekrarlamak istiyoruz.

 

Ayrıca, vadeli ithalatta uygulanan yüzde 6 oranındaki KKDF uygulaması, en azından, Türkiye’de üretilmeyen ürünler, yatırım malı ve ara malı ithalatında kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Bu uygulamaların işletmelere ciddi finansal yükler getirdiğine değinen  Olpak, “MÜSİAD olarak, büyümenin finansmanının niteliğini ve biçimini çok önemsiyoruz ve görüşlerimizi, kapsamlı bir şekilde 2013 yılı Ekonomi Raporumuzda işlemiş ve kamuoyu ile paylaşmıştık” dedi.

 

Bankacılık sisteminde yeni düzenlemelere ihtiyaç vardır
Uzun zamandır dile getirdikleri bankacılık sisteminde yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğuna işaret eden Olpak, “Mevcut sistemde, işletmeler, krediye ihtiyacı olmadığını ispat etmeleri halinde ve neredeyse sadece teminat karşılığında krediye ulaşabilmektedirler. Bankalar, adeta bir postacı gibi çalışmaktadır. Makul teminatlar da alınarak, gelir-gider dengesi doğru biçimlendirilmiş, bilançosunu şeffafça ortaya koyan projelerin desteklenmesi, ciddi bir şekilde, acilen gündeme alınmalıdır” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)