• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Davutoğlu`dan yoğun telefon diplomasisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`de çözüm için Cenevre-2 konferansı süreci hızlanırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün önce İran ardından ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile sonra da ABD, İngiltere, Fransa ve Türkiye`nin başını çektiği Suriye Dostları Çekirdek Grubu`nu oluşturan 11 ülke Dışişleri Bakanları ile telekonferansla görüştü. Görüşmede Esad`ın sivil halka attığı varil bombaların kabul edilemez olduğu belirtildi.

Cenevre-2`de, Londra protokolünde yer alan, "Esad`sız Suriye" konusunda hemfikir olunduğu konusunda mutabık kalındı. Cenevre-2 öncesi 12 Ocak`ta Paris`te toplanmaya karar verildi. Önceki gün İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile görüşen Davutoğlu, dün önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptı. Davutoğlu, Kerry`ye Suriye`de insani durumun giderek kötüleştiğini, rejimin Halep`te sivil halka karşı gerçekleştirdiği varil bombası saldırılarının kabul edilemez bir hal aldığını ifade etti. Kerry de Davutoğlu`nun ifade ettiği tüm hususlarla mutabık olduğunu belirtti.

Kerry görüşmesinin ardından Türkiye`nin girişimiyle, Çekirdek Grup üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları arasında bir tele-konferans gerçekleştirildi. Konferansa katılan tüm ülkeler Halep`teki varil bombası saldırılarının ve ülkenin genelindeki insani durumun kabul edilemez bir hal aldığını, Suriye`de halkın açlık, soğuk ve rejimin insanlığa karşı suç niteliğindeki saldırıları nedeniyle verdiği kayıpların çözüm perspektifini son derece olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Davutoğlu, bu noktada, 2 Ocak Perşembe günü Suriye Ulusal Koalisyonu heyeti ile yaptığı toplantı hakkında bilgi verdi ve Koalisyon üyelerinin, rejimin sivil halka yönelik saldırılarının devam ettiği bir ortamda yapılacak görüşmelerden netice alınabilmesi konusundaki tereddütlerini aktardı. Çekirdek Grup üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının 12 Ocak Pazar günü Paris`te bir araya gelmesi ve Suriye`deki durumun Cenevre-2 öncesinde bir kez daha tüm boyutlarıyla değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Suriye`de çözüm yolunda önemli bir kilometre taşı olması beklenen Cenevre-2 konferansına İran davet edilmedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir