• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
`Mekke`nin Fethi Hudeybiye`den başlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Mekke`nin Fethi ile ilgili görüştüğümüz Abdulaziz Kutluay Hoca ile Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, Mekke`nin Fethi`ni anlamak için Hudeybiye`yi iyi anlamak gerektiğini söylediler.

"Mekke`nin Fethi Hudeybiye` den başlar" diyen Kutluay Hoca, Mekke`nin Fethi`ni anlamak için öncelikle Hudeybiye antlaşmasının anlaşılması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu, "Fethi anlamak için Umre`yi anlamak lazım, o geri dönüşümü anlamak lazım. Kaybettik gibi görünen Hudeybiye`yi sulhu ağaç altı biatı, Hz Ömer gibi insanlar Resullah`ı sorgulamak istemiştir, niye biz bunu böyle yaptık diye. Hz Ali gibi önemli bir kâtip anlaşma metninde yazılı olan Muhammed Resululllah kısmının silinmesini istediklerinde Hz Ali tepki göstermiştir. Şimdi bütün bu tepkiler ve kaybediş gibi görünen şeylerin altında büyük bir fetih gelmiştir." diye konuştu.

O`nun komutanlığı mükemmeldi
Mekke`nin Fethi`nde Peygamber Efendimizin komutanlığına değinen Kutluay Hoca, askeri hazırlık yapıldığı halde hiç kimsenin nereye sefere çıkılacağını bilmediğini söyleyerek şöyle devam etti: "Evet sefer hazırlıkları yapılıyordu. Ama seferin nereye yapılacağı bilinmiyordu. Hatta eşi Hz. Aişe`ye sorulduğunda oda bilmediğini söylüyordu. Mekke yakınlarına gelindiğinde karargah kuruluyor. Peygamber Efendimiz bir taktik uyguluyor. Karargâhın her yanında ateş yakıyor. Her bir kişi bir ateş yakıyor. Bu şekilde Müslümanların ordusu müşriklere çok görülüyor. O gece birçok kişi Mekke`yi terk ediyor. Peygamber Efendimiz orduyu Ebu Süfyan`nın önünden üç defa geçiriyor ki çok görünsün. Ve hiç kan dökülmeden Mekke fethediliyor. İşte fetih budur." diye konuştu.

Fethi anlayarak İslam`a sahip çıkmalıyız
Peygamber Efendimiz büyük bir orduyla hiç kan dökmeden Mekke`yi fethederek Allah`ın evine sahip çıktığını hatırlatan Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, "Bu gözle bakarsak biz de yeni yılda o fetih ruhuyla şunu demeliyiz; Yarabbi! 1 Ocak`tan itibaren senin Kâbe`ne sahip çıkacağız. Senin dinine sahip çıkacağız. Senin bize emanet olarak vermiş olduğun Kur`an`a sahip çıkacağız. Bu duyguyla önce nefsimi fethediyorum. Daha sonra aileme, daha sora topluma yöneliyorum şeklinde düşünmeliyiz." diye konuştu. (Sedat Kuşulay - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir