Tarihi Bitlis Ulu Cami yeniden ibadete açıldı
Bitlis'te 2 yılı aşkındır restorasyon çalışmaları süren 800 yıllık tarihi merkez ULU Camii'nde restorasyonun önemli bir bölümü tamamlanarak yapılan açılışla cami yeniden ibadete açıldı.
BİTLİS - Bitlis'te 2 yılı aşkındır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatılan 800 yıllık tarihi Merkez Ulu Camii'nde çalışmaların önemli bir bölümü tamamlanarak yapılan açılışla cami yeniden ibadete açıldı.
Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlanan açılışa AK Parti Bitlis Milletvekilleri Vahit Kiler ve Vedat Demiröz, Hür Dava Partisi Bitlis İl Teşkilatı, Vakıflar Genel Müdürlüğü Sanat Eserleri Yapı İşleri Daire Başkanı Suat Faruk Giray, Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Allah'a ve ahret gününe inananlar mescitleri inşa ederler
Açılışta kısa bir konuşma yapan vali Yurdakul, Allah'a ve ahret gününe inananlar ancak Allah'ın mescitlerini yapabileceklerini söyledi.
Yurdakul konuşmasının devamında şunları söyledi: "Bugün Türkiye'nin tüm il, ilçe, köy, belde ve kasabalarında bu tarihi yapılarının çalışmaları yapılmaktadır. Son 12 yıl içerisinde büyük bir çalışma var ve devam etmektedir. Allah'a ve ahret gününe inananlar ancak Allah'ın mescitlerini yapabilirler.
Bugün Filistin'de Gazze'de Allah'ın mescitlerini yıkanlar dozerler ile yerle bir edenler Allah'a ve ahret gününe inanmayanlardır."
Bin yıllık camilerimiz hala ayakta
Açılışta konuşan İl Müftüsü Abdülkerim Akbaba ise, bin yıllık camilerinin hala ayakta olduğunu belirterek, "Ecdadımız evimiz ahşaptan kerpiçten, camilerimiz altından mermerden diyor. Evet, bugün bin yıllık evlerimiz yok, ama hamdolsun ki, hala ayakta olan bin yıllık camilerimiz vardır. Bu camilerimizin ayrıca vakfını kurmuşlar. Vakıf denince Hz. İbrahim ve Hz. Peygamber efendimiz (sav) örnektir." dedi.
Açılışı yapılacak caminin 800 yıllık tarihi olduğuna dikkat çeken Akbaba, "Bu tarihi camide nice salih insanlar namaz kıldı. Nice kabul olunmuş ibadetler, dualar var. Nice bu alimler yatağı, müderrisler, meşayiklerin yetiştiği, Bediüzzamanların, İdris-i Bitlislerin, şemsi-i Bitlislerin yetiştiği bu mübarek topraklarda o insanların nesilleri olan bizlere ne mutlu ki, tarihi camilerimiz var." şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş - İLKHA)