• DOLAR 32.582
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2460.76
  • ...
2012 yılında 1.3 milyon kişi veremden öldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- 66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası nedeni ile Mersin İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kemal Başarılı yazılı bir açıkla yaptı.

 

Dr. Başarılı açıklamasında, 'Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)' Küresel Tüberküloz 2013 raporuna göre dünya genelinde verem görülme sıklığı ve hastalığa bağlı ölüm hızlarının düştüğünü belirtti.

 

Verem (tüberküloz) hastalığının, 'Mycobacterium tuberculosis' basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu bilgisini veren Dr. Başarılı, 03-09 Ocak 2014 tarihleri arasında '66. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası' çerçevesinde konu ile ilgili sağlık kurum ve kuruluşları tarafından çeşitli etkinlikleri düzenleneceğini belirtti.

 

Dünya'da ve Türkiye'de Verem hastalığı
Veremin, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğuna dikkat çeken Dr. Başarılı, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Küresel Tüberküloz 2013 raporu'na göre, dünya genelinde veremin görülme sıklığı ve hastalığa bağlı ölüm hızları düşmektedir. Buna rağmen küresel verem hastalığı yükü halen yüksektir. 2012 yılında 8.6 milyon yeni vaka ve 1.3 milyon veremden ölüm olduğu hesaplanmıştır." dedi.

 

Türkiye'de yeni tespit edilen verem hasta sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azaldığını belirten Dr. Başarılı, "2012 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam verem vaka sayısı 14 bin 691'dir. 2012 yılı veremli hastaların yüzde 92'si yeni vaka, yüzde 8 'i önceden tedavi görmüş hastalardır." diye konuştu.

 

Veremin bulaşması
Dr. Başarılı veremin bulaşma yolları hakkında ise şu bilgileri verdi: "Mikrop hava yolu ile bulaşır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması ile hastalık olur. Tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırır. Bulaşmada, mikropla karşılaşma süresi, ortamın genişliği ve mekânın havalandırma durumu çok önem arz eder. Verem hastalığı en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar; akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun bütün organlarında verem mikrobu hastalık yapabilir."

 

Verem hastalığının belirtileri
Dr. Başarılı verem hastalığının bulaşması hakkında, "Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer vereminde; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka birçok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle, bu tür şikâyetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir."

 

Tedavide kullanılan verem ( tüberküloz) ilaçları verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz olarak verildiğini söyleyen Dr. Başarılı, hastalığı teşhisi, tedavisi ve korunma yolları hakkında ise şu açıklamada bulundu: "Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (Verem Savaş Dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsizdir.Verem hastalığının tedavisinde, ortalama 6 ila 8 aylık bir tedavi süresi ile yüzde 95-99 iyileşme sağlanmaktadır. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. BCG Aşısı, özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Aile Sağlığı Merkezleri ve verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aşı zamanı geçirilirse, altı yaşa kadar yapılabilir. Ancak bu durumda önce tüberkülin deri testi yapılması gerekir. (Osman Öksüz-İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir