CHP`de İslâm Fobisi
Hükümetin hemen her icraatını Anayasa Mahkemesi`ne götürmeyi alışkanlık haline getiren CHP, şimdi de ‘Torba Yasa`da yer alan 6 kanunu AYM`ye taşıyor.
Bu kanunlardan iki tanesinin İslâm ülkelerinden gelecek finansman ile ilgili olması ve faizsiz bir sistemi öngörmesi, CHP’nin İslam fobisini gözler önüne seriyor.
CHP yönetimi, Meclis’ten yeni çıkan birtakım kanunları Anayasa Mahkemesi’ne iptal talebiyle götürmeye karar verdi. CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyi planladığı kanunlar arasında İslam ülkelerinden finansman çekmeyi amaçlayan düzenlemeler de var. CHP’nin bu tavrıyla 28 Şubat döneminden kalma bir alışkanlığı halen bünyesinde devam ettirdiği ortaya çıtı.
CHP, kamuoyunda “Torba Kanun” olarak nitelendirilen 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun dahil olmak üzere 6 kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürecek.
CHP’DEN İSLAMİ FİNANSMANA HAZIMSIZLIK
CHP’nin rahatsızlık duyduğu ve bu yüzden AYM’de iptal ettirmek istediği kanunlar arasında İslam ülkelerinden finansman çekmeyi amaçlayan kanunlar da var. CHP, 6118 sayılı Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Kurucu Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un 1. maddesi ile 6119 sayılı Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu Kurucu Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un 1. maddesinin iptal edilmesini istiyor.
KARAR KAPALI GRUPTA ALINDI
CHP Grubu’nun basına kapalı yapılan toplantısında, 6 kanunu Anayasa Mahkemesi’ne götürmek için karar alındı. CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götüreceği kanunlar şunlar:
İŞTE CHP’Yİ RAHATSIZ EDEN O KANUNLAR
6118 sayılı Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu Kurucu Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un, 1. maddesi,
6119 sayılı Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu Kurucu Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’un 1. maddesi,
6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un bazı maddeleri,
6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un bazı maddeleri,
6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un bazı maddeleri,
6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu’nun bazı maddeleri.
CHP’NİN İPTAL ETTİRMEK İSTEDİĞİ KANUN NE GETİRİYOR?
Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu ile Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu’nun kurulması fikri, İslam ülkelerinin katılımıyla Suudi Arabistan’da yapılan toplantılar sonucu şekillenmişti. İslam Kalkınma Bankası tarafından özel sektör projelerini finanse edecek bağımsız bir birim kurulması ihtiyacından doğan bu iki kurumun tüm faaliyetleri, faizsiz bir sistemi öngörüyor. CHP, kanun tasarısı görüşülürken, “Şeriat esaslarına göre bankacılık sistemi getiriliyor” diye tasarıya karşı çıkmıştı. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne de aynı gerekçeyle gidiyor. Bu iki kanun, İslam Kalkınma Bankası’yla yapılan uluslararası anlaşmalara Türkiye’nin taahhüdü olarak çıkartıldı.
FAİZSİZ YABANCI SERMAYENİN FAİZSİZ KULLANIMINI ÖNGÖRÜYOR
Söz konusu kanunlar, uluslar arası nitelikli olduğu için, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmüş ve CHP’nin muhalefetine rağmen kabul edilmişti. CHP, muhalefetini Genel Kurul aşamasında da sürdürdü.
2004 yılında da dönemin hükümeti, “İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu kurulması” hakkında bir tasarıyı TBMM’ye göndermiş, ancak yine laikçi çevrelerden gelen tepkiler üzerine yasalaşmamıştı.
Ancak bu sefer, benzer bir yasa, uluslararası bir sözleşmeyle TBMM’ye getirildi. Kanun, faizsiz sistemi benimsemiş yabancı sermayenin Türkiye’ye getirilmesini ve bu sermayenin Türkiye’de yine faizsiz projelerde kullandırılmasını öngörüyor.
CHP MUHALEFET ŞERHİ KOYMUŞTU
Komisyon üyesi CHP milletvekilleri Şükrü Elekdağ, Onur Öymen ve Hüseyin Pazarcı tasarıya muhalefet şerhi koymuşlardı. CHP’li Komisyon üyeleri, Türkiye’nin “şeriat hükümleri” nedeniyle bu anlaşmaya onay veremeyeceğini belirtirken, Dışişleri Bakanlığı temsilcileri “Şeriat ilkelerinin geçerli olacağına ilişkin hükümlere” Türkiye’nin zaten çekince koyduğunu ifade etmişlerdi. CHP’li üyeler, sadece “İslami esaslara göre faaliyet gösteren” kurumlara destek verilecek olmasının Anayasa’ya da aykırı olduğunu savunmuşlardı. CHP şimdi aynı gerekçelerle Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor.
AYNI GEREKÇELERLE AYM’YE GİDİYOR
CHP’nin muhalefet şerhinde şu görüşler dile getirilmişti: “Bu anlaşma anayasamızın laiklik ilkesine açıkça aykırıdır. Türkiye’nin laik devlet düzenine ters düşmektedir. Bu sebeplerle bu anlaşmanın onaylanması Anayasamızın Laikliğe ilişkin temel hükümleri açısından mümkün değildir. Anlaşmada, Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumunun tüm faaliyetlerinin şeriat ilkeleri ile uyumlu olacağı belirtilmektedir. Şeriat ilke ve hukukundan bahseden maddelere Türkiye’nin çekince koyması, kurumun diğer maddelerde öngörülen faaliyetlerinin şeriat hukukuna uygun olmadan yürütülmesi sonucunu doğurmayacaktır. Çekince konulsa da antlaşma fiilen uygulanacaktır.”
Yeniaakit