• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Konya'da "UNİKOP Öğrenci Çalıştayı" yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - KOP (Konya Ovası Projesi) Bölge İdaresi Başkanlığı ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) öğrencileri tarafından düzenlenen "UNİKOP Öğrenci Çalıştayı" Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

KOP Bölgesi'ni kapsayan 7 üniversitenin öğrencilerinin birlik sürecine aktif katılımı ve bölge kalkınmasına destek sağlayacak faaliyetlerin planlanmasında öğrenci bakışının da yer alabilmesi amacıyla gerçekleştirilen Çalıştay sonunda öğrenciler bölgesel kalkınmaya yönelik önemli kararlar aldı.

Selçuk Üniversitesi Merkez Rektörlük binası Senato Salonu'nda gerçekleştirilen Çalıştay'a Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Rektör Danışmanı ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nizamettin Çiftçi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı İhsan Bostancı, UNİKOP Genel Sekreter Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin ve Dr. Ömür Hakan Kuzu, KOP bölge üniversitelerinin öğrenci konsey başkanları ve başkan yardımcıları katıldı. Çalıştay, açıklanan sonuç bildirgesiyle son buldu.

Sonuç bildirisi
Çalıştay'da tartışılan konular ekseninde bölgedeki üniversite öğrencilerinin sorunlarına çözüm olacak ve bölge kalkınmasına katkı sağlayacak önerilerden bazıları şunlar:

"-Bölge üniversitelerinde okuyan öğrencilerin temsilini güçlendirecek "Genç UNİKOP Öğrenci Birliği" adı altında bir birlik çatısının oluşturulması.

-Her yıl geleneksel olarak UNİKOP Gençlik Zirvesi'nin düzenlenmesi, yerel ve ulusal sorunların üye üniversitelerdeki ve bölgede yaşayan gençler tarafından tartışılmasına zemin hazırlanması.

-Bölge genelinde üniversite öğrencilerinin sorun ve önerilerinin toplanacağı ortak bir online sistemin kurulması,

-Üye üniversitelerdeki öğrenciler arasında ortak proje pazarları oluşturulması ve bilimsel etkinlikler yapılması.

-Sosyal medya üzerinden bölge öğrenci birliği ve faaliyetlerinin duyurulması yoluyla bölgesel ve ulusal çapta gençlere yönelik farkındalığın artırılması.

-Bölge üniversiteleri tarafından öğrencilerin ortak etkinlik yapmasına imkân tanıyacak ortak (eşgüdümlü) bir akademik takvim belirlenmesi

-Görme engelli öğrencilerin eğitimi ve sosyalleşmesine katkı sağlamak amacıyla gönüllü öğrencilerden oluşturulacak okuma grupları ile bölge genelinde sesli kütüphane kurulması.

-Üniversiteler arasında ortak kültür, sanat ve spor etkinliklerinin yapılması.

-Üniversiteler arasında özellikle öğrencilerin katılımının teşvik edileceği ve onlara kariyer imkânı sağlayabilecek projelerin tasarlanacağı ortak bir proje ofisi kurulması, bu ofislerde öğrencilerin kullanımına açık ortak kaynak, ekipman, ders materyal vb. imkanların üniversiteler tarafından temin edilmesi.

-Bölge üniversiteleri rektörlerinin panelist olarak yer alacağı ve bölge üniversiteleri öğrencilerinin katılacağı panellerin yılda en az bir kez düzenlenmesi.

-Üniversite özelinden başlamak üzere bölge genelinde öğrencilere kariyer gelişimi konusunda yol gösterebilecek ve mezun öğrencilerin üniversiteyle olan bağını güçlendirecek mezun takip sistemlerinin kurulması.

-Bölge genelinde ortak bir yabancı dil merkezinin kurulması ve bu merkezde yabancı uyruklu ve Türk öğrencilerin bir araya getirilmesi suretiyle öğrencilerin dil problemlerinin giderilmesinin yanı sıra kültürel kaynaşmanın da sağlanması.

-UNİKOP ile sanayi kuruluşları, dernekler ve odalar arasında öğrencilerin kişisel gelişimleri, kariyerleri ve eğitimlerine katkı sağlayacak ortak faaliyetlerin düzenlenmesi,

-Ulusal Ajans Avrupa Gönüllülük Hizmeti Programlarının bölge üniversitelerinde farkındalığının artırılarak yaygınlaştırılması.

-Bölge genelindeki toplumsal huzur ve güven ortamının oluşması ve sağlıklı bir nesil için gençleri kötü alışkanlıklardan (sigara, alkol, uyuşturucu, vb.) koruyacak ve uzaklaştıracak etkinlik alanları ve düşünce kulüplerinin oluşturulması.

-Bölge genelinde AR-GE çalışmalarında girişimci gençlere ve fikirlerine yer verilmesi,

-Bölge öğrencileri için burs imkânlarının artırılması ve UNİKOP Burs Programı vb. ortak burs programlarının oluşturulması.

-Bölge genelinde ortak eğitim seminerlerinin düzenlenmesi, herhangi bir üniversitenin organizasyonunun diğer üniversitelerle de paylaşılması.
-Her yıl dönem başkanı üniversitede fuar alanları oluşturulması ve bu alanlarda bölge üniversitelerinin stantlarında üniversitelerin ve bölge kültürlerinin tanıtılması,

-UNİKOP kapsamında faaliyetlerde bulunan ve bölgeye katkıda bulunan gençlerin ödüllendirilerek teşvik edilmesi ve UNİKOP Ödüllerinin yaygınlaştırılması.

-Bölge üniversitelerinin kampüslerinin öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını giderecek imkânlara kavuşturulması ve bölge üniversiteleri kampüslerinin "marka" haline getirilmesi.

-Bölge genelinde sürdürülebilir sosyal sorumluluk faaliyetlerinin yürütülmesi ve projelerin hayata geçirilmesi için bölge üniversitelerinde "Sosyal Girişimcilik ve Sorumluluk" temalı toplulukların kurulması.

-Üniversitelerde yabancı uyruklu öğrencilerin bir çatı altında toplanması, ortak faaliyetlerde bulunabilmesi ve sorunlarına ortak çözümler getirilebilmesi amacıyla bölge üniversitelerinde bu öğrencilere yönelik öğrenci topluluklarının kurulması,

-Bölgenin özellikle kırsal kesimlerindeki orta öğretim öğrencilerinin üniversite kampüslerine davet edilerek öğrencilerin yükseköğretimde okuma farkındalığının artırılması." (İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir