• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
''Sadece diploma yeterli değil''
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA-Üniversite sınavına girecek lise öğrencilerine yönelik düzenlenen mesleki tanıtım seminerinde, mali müşavirlik hakkında bilgi veren BSMMMO kurul üyeleri, sadece diplomanın yeterli olmadığını belirterek, öğrencilere mesleğe giriş koşulları hakkında bilgi verdiler.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Yönetim Kurulu Saymanı Ali Çevdir ve TESMER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nazan Özsoy, Emirsultan ve Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen mesleki tanıtım seminerlerine katıldı.

İlk olarak, Emirsultan Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencileri ile bir araya gelen BSMMMO Yönetim Kurulu Saymanı Ali Çevdir, muhasebe mesleğinin dünyanın en eski mesleklerinden biri olduğunu dile getirerek, mesleğin tarihi gelişimi hakkında kısaca bilgi verdi.

Öğrencilere mesleğe giriş koşulları hakkında da bilgi veren BSMMMO Yönetim Kurulu Saymanı Çevdir, "Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, bankacılık, kamu yönetimi, hukuk, siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan lisans seviyesinde mezun olanlar, staja başlama sınavından en az 60 puan alanlar, 3 yıl staj yaptıktan sonra SMMM yeterlilik sınavını kazanmaları halinde mesleğe adım atabiliyorlar." diye konuştu.

Mesleğin ihtisas konuları
Mali müşavir olmak için diploma almanın yeterli olmayacağını da sözlerine ekleyen BSMMMO Saymanı Çevdir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şirketlerin üretim, pazarlama, finansman, personel politikalarında muhasebe ve denetim direkt etken olduğu için; teknik bilgi istendiği için; bilgi ve tecrübeye ihtiyaç olduğu için; Maliye Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı'nın yetkili ruhsatlı meslek mensubu talebi için sadece diploma yeterli değildir." İfadelerine yer verdi.

Mesleği tercih etmeyi düşünen öğrencilere, mesleğin gelecekteki vizyonu hakkında da bilgi veren Çevdir, mesleğin ihtisas konuları hakkında da konuştu. Çelebi Mehmet Anadolu Lisesi 12. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen mesleki tanıtım seminerlerine katılan BSMMMO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve TESMER Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nazan Özsoy ise mali müşavirlik hakkında genel bilgi verdikten sonra, meslek mensuplarının hangi faaliyetleri yürüttüklerinden bahsettiler.

Faaliyet alanları
Mali müşavirlerin, muhasebe, denetim, danışmanlık, tasdik, raporlama ve beyanname hizmetlerini yetkili olarak ruhsatları ile yaptıklarının altını çizen BSMMMO Başkan Yardımcısı Ömer İşci, ise, "İşletmelerin muhasebe kayıtlarının tutularak, defterlerin işlenmesi, bilanço, kâr-zarar ve benzeri muhasebe tablolarının hazırlanması, beyanname, bildirge ve diğer belgelerin düzenlenmesi, muhasebe sistemlerinin kurulması, geliştirilmesi ve denetlenmesi, şahıs ve şirketlere müşavirlik ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, tahkim, bilirkişilik ve kayyum hizmetlerinin verilmesi mali müşavirlerin faaliyet yürüttüğü konulardır." dedi.

Konuşmasında, gelişmiş ülkelerde muhasebe mesleği uygulamaları hakkında da bilgi veren İşci, gelişmiş ülkelerde meslek mensuplarının muhasebe uzmanı, uzman yardımcısı, yetkili muhasebeci, uzman denetçi, uzman yardımcısı gibi unvanlar taşıdıklarını kaydetti. İşci, konuşmasının sonunda, yeminli mali müşavirlik süreci ve üst birlikleri TÜRMOB hakkında da bilgi verdi. (Zeki Aras-İLKHA)


Bu haberler de ilginizi çekebilir