• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
SON DAKİKA
Ağır kış şartları doğudaki köylerin yaşamını zorluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- 70 haneli Geçitli köylüleri yaz aylarında biçtikleri otları kış aylarında hayvanlarına yem olması amacıyla, köye bir kilometre uzaklıkta istifleyerek stokluyorlar. Kışın gelmesiyle beraber köylüler, aşırı soğuklar ve ağır kış şartlarında, biçtikleri otları sırtlayarak, barınaklarındaki hayvanlarına getiriyorlar.

 

Hava sıcaklığının -20 dereceyi bulmasından dolayı, hayvanlarına büyük zorluklarla yiyecek taşıyan köylüler, bölgede hayvancılığın ne kadar zor koşullarda yapıldığını dile getirip, Devletin hayvancılığı destekleyecek yatırımlarda bulunmasını isteyerek, aksi takdirde bölgede hayvancılığın giderek bitme noktasına geldiğini ifade ettiler.

 

Geçitli köyünden Müjdat Düzgün (18) adlı hayvan besicisi, iki yıl önce babasını kaybederek evin tüm sorumluluğunu üstlendiğini dile getirerek, hayvancılığa  çok erken yaştan itibaren tanıştığını söyledi.

 

Üç kardeşi ve annesine bakmak için mecburen hayvancılık yapmak zorunda kaldığını ifade eden Düzgün, "Yedi tane ineğim var ve bunların besiciliği için her gün bir kilometre uzaklıkta bulunan otu sırtlayarak getiriyorum. Besicilik yapmanın büyük zorluğunu burada yaşıyoruz. Her geçen gün köylüler besiciliği bırakıyor. Tek tük besici kaldı. Böyle giderse bu bölgede hayvancılık tamamen biter." dedi.

 

Öte yandan Karlıova'ya bağlı bir çok köyde bu manzarayla karşılaşılırken, bazı hayvan sahipleri ise yazın kopardıkları geven otlarını, parçalayarak büyük baş hayvanlarına yem olarak veriyor.

 

Geçen yıla nazaran bölgede saman ve hayvan fiyatlarının düşük olması, hayvancılığı olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörler olarak öne çıkıyor. (Bülent Temiz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir