• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
"Peşin hükümle kimseyi suçlayamayız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, 17 Aralık Operasyonu ile son günlerde yürütme ile yargı erkleri arasında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. "Nihai hüküm verilmeden kimse hakkında suçludur tespiti yapmayız."diyen Avukat Demiröz, "Elbette ki, kesin hükme kadar herkes masumdur. Kesin hükmün bizim için inandırıcılık taşıması, soruşturmanın ve yargılamanın da namuslu ve adil olmasını gerektirir."ifadelerine yer verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2. Dalga operasyonun engellendiğini öne süren Bursa Barosu Başkanı Demiröz," Sayın Başbakan, 'Anayasa'yı değiştirme çoğunluğuna ulaştığımız an HSYK'yı Adalet Bakanlığı'na bağlayacağız ve HSYK'nın artık denetlenmesi lazım' diyor. Biz de soruyoruz: İktidarı kim denetleyecek? Evrensel hukuk kuralıdır; iktidarı ve idareyi yargı denetler. Adli Kolluk Yönetmeliği ile tam bunu tersine çevirmek istediler ama bu çaba Danıştay'dan döndü" dedi.

"Nihai hüküm verilmeden kimse hakkında suçludur tespiti yapmayız"
"Biz sadece bağımsız yargıdan tarafız, özgür ve bağımsız savunmadan yanayız" diyen Demiröz şunları söyledi, "Nihai hüküm verilmeden kimse hakkında suçludur tespiti yapmayız. Elbette ki, kesin hükme kadar herkes masumdur. Kesin hükmün bizim için inandırıcılık taşıması, soruşturmanın ve yargılamanın da namuslu ve adil olmasını gerektirir. Bursa Barosu ve Bursa Barosu'na kayıtlı hukukçular olarak bizler İnsanların adil yargılanma hakkından yanayız."

17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrası yaşanılan görevden alma ve dosyadan el çektirmelerle iktidarın soruşturmaya müdahil olduğunu açıkça gösterdiğini öne süren Demiröz, "İktidar bu mevcut soruşturmaya müdahil olmuştur ve soruşturmanın sağlıklı yürümesini de engellemeye çalışıyor. En azından algımız bu, yapılan açıklamalar ve olaylar böyle bir algıya yol açtı" diye konuştu.

"Türkiye, çok ciddi araştırılması gereken bir süreçten geçiyor"
Bursa Barosu olarak kimseyi peşin hükümle suçlamaya çalışmadıklarının altını çizen Demiröz, "Biz, suçlanan herkesin adil yargılama hakkına riayet edilmesine ve savunma haklarını özgürce sonuna kadar kullanmalarından yanayız. Bu anlamda bunun takipçisi olacağız. Kimseyi peşin olarak suçlamıyoruz ancak Türkiye, çok ciddi araştırılması gereken bir süreçten geçiyor ve ne yazık ki iktidar da bu soruşturmaları engelliyor algısı gün geçtikte artıyor" dedi.

" Düne kadar beraberdiler, ne oldu?"
Soruşturmalar, tutuklamalar ve sonrasındaki gelişmelerin doğurduğu 'Paralel Devlet' iddiasının kendilerini şaşırttığını ifade eden Ekrem Demiröz, "Yargı bağımsızlığını, şimdi suçladıkları güçlerle birlikte yok ettiler. Dijital sahte belgelerle insanlar mahkûm edilirken beraberdiler. HSYK'nın ve Yargıtay'ın oluşturulma sürecinde de beraberdiler. Bu ilişki paralel değil, iç içe bir ilişkidir ve iktidarın bu durumdan şikâyet etmeye kesinlikle hakkı yoktur. Kendisi zarar görmeye başlayınca hukuku hatırlamış gibi görünen ve başkalarını suçlamaya çalışan zihniyet hiç de inandırıcı değildir. Çünkü bütün bu yapılan çalışmalar, suçlanan ilişkilerin ve iktidarın birlikteliğiyle yürütülmüştür" ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir