• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
"Tükenen ayakkabı sektörüne sahip çıkılmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA-Şanlıurfa'da tükenme noktasına gelen ayakkabı sektöründeki esnaf bir hayli dertli. Hızla gelişen makineleşmeyle beraber kendi imkânlarıyla ayakta kalmaya çalışan esnaf, devletin kendilerine yardımcı olmasını istiyor. Adliyedeki birçok dosyanın borçlanan esnafa ait olduğunu belirten Şanlıurfa esnafı şartların ağır olmasından dolayı sicili temiz olan esnafın çok az olduğunu belirtiler.

"Urfa'daki ayakkabıcılar kendilerini geliştiremedi"
Urfa'daki ayakkabıcıların kendilerini geliştiremediğinin altını çizen ayakkabı esnafı Ömer Demirkol "Bugün bakıyorsun Antep, Konya bu alanda kendilerini bayağı geliştirdiler. Bir tarafa baktığımızda Antep, diğer tarafımıza baktığımızda Diyarbakır var. Ortada bizi pres gibi ezdiler. Antepliler birbirlerine destek veriyorlar. Urfa'da da dedikodudan başka, kavgadan başka bir şey yok. 1973'ten bu yana ben ekmeğimi bu meslekten çıkarıyorum. Çoluk çocuğumun nafakasını bu meslekten çıkarıyorum. Benim gibi nice insanlar var. Ayakkabıcılık büyük bir sektördü bu memlekette ama bizde keçeciler gibi olduk. Bundan 30-40 yıl önce keçecilik Urfa'da büyük bir ekoldü. Ama şimdi o meslek artık yok olmuş" dedi.

"Kendi yaptığımız ayakkabıyı dışarıdan alıyoruz"
Şanlıurfa'da ayakkabı sektörünün geri kalmasından dolayı dışarıda ki firmalara ayakkabı yapmak zorunda kaldıklarını belirten Demirkol şöyle devam etti: " Biz burada ayakkabıları yapıyoruz. O firmanın etiketini yapıştırıyoruz. Firmaya gönderiyoruz. Bu mal tekrar bu mal pazara sunuluyor. Ve biz gidip kendi yaptığımız ayakkabıyı onlardan parayla satın alıyoruz. Kendi ürettiğimiz ürünleri dışarıya gönderiyoruz ve daha sonra o ürünü satın alıyoruz"

"Urfalı esnaf birlik olup işletmelerini büyütemedi"
Demirkol, ayakkabı sektörünün bu hale gelmesinde kendilerinin de hatalarını olduğu hatırlatarak " Ben esnaf arkadaşlara gelin birlik olalım, işletmeleri büyütelim. Ama kimse yanaşmadı. Biz Urfalı 3 kardeş birbirimizle geçinemeyiz. Çünkü aklımız aklımızda değil gözümüzdedir. Aklımız Antepliler gibi beynimizde olsa her şey çok farklı olurdu. Bakın ben size bir şey anlatayım: Kayserililer sabah kahvaltısına oturduğu zaman nasıl bir şey bulalım da insanlar satıp para kazanalım derler. Urfalılarda sabah kalkar 3 tane isot atar fırına. Daha kahvaltı üzerindeyken öğle zamanı ne yiyelim derler. Bizde bu zihniyet olduğu müddetçe biz muvaffak olamayız" ifadelerine yer verdi.

"Esnaf olmazsa bu memleketin hali ne olur?"
Esnafa KOBİ Mali Destek Programıyla yardım eden yetkililerin verecekleri desteği esnafın sicilinin temiz olması şartına bağlamasına tepki gösteren Demirkol " Devlet bize kobi tahsis etti. Ama bunda yararlanmak içinde sicil temiz olacak şartı koymuşlar. Esnafa baktığımızda kaç tane esnafın sicili temizdir acaba. Benim şahsen sicilim temiz değil. Ben kredi kartına girsem ödeyemediğim zaman sicilim bozuluyor. Ben özellikle Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum: Esnaf olmazsa bu memleketin hali ne olur. Aslında esnafın aklı yok üç gün fırını kapatsa, üç gün bakkal kapansa Suriye'den beş kat beter olacak ama nerde? Esnaf açtır. Git adliyeye bak 5 bin dosyanın 4 bin 900'ü borç için hazırlanmıştır. Yazık bu esnafa çok yazık. Devletin esnafa verdiği kredi için biraz zaman tanıması lazımdır" ifadelerini kaydetti. (Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir