`Piyango, şans oyunları haram ve çirkin şeylerdir`
Yılbaşı kutlamaları, milli piyango ve şans oyunları hakkında konuşan bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Abdullah Akdeniz, Milli piyango ve şans oyunlarının haram ve çirkin şeyler olduğunu söyledi.
BİNGÖL - Yılbaşı kutlamaları, milli piyango ve şans oyunları hakkında İlke Haber Ajansına konuşan Solhan`ın ve bölgenin tanınan alimlerinden Molla Abdullah Akdeniz, Müslüman`ın harama girme gibi bir lüksünün olmadığını belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.
Milli piyango ve şans oyunların haram ve çirkin şeyler olduğunu belirten Akdeniz Hoca, "Bunlar hakkında ayetler vardır. Aranızda batıl ile birbirinizin malını yemeyiniz. Batıl alışveriş yoktur. Karşılığında bir menfaati yoktur. Malumunuz bir kâğıt verip daha sonra o kâğıtla kura yapıyorlar. Belirsiz bir şeydir. Kesinlikle haramdır. Bütün deliller buna şahittir, bunu haram eder. Diyelim ki, para çıktı. Bu da haramdır. Bu parayı neyin karşılığında alıyorsun. Sen bir kâğıt alıyorsun, o paralar birikiyor ve birkaç kişiye veriliyor. Bu kesinlikle yanlıştır. Bizim dinimizde böyle bir şeyin yeri yoktur. Sen bunu bir batıl için alıyorsun. Batıl demekle yani dinde şeriata yeri olmayan bir amel ile bir alışverişle bunu alıyorsun. Kuran`da naslar ve hadisi şeriflerde bunlar vardır. Bu bir Müslüman`ın yapacağı iş değildir. Müslüman`ın bunlardan uzak gitmesi gerekir." dedi.
"Müslüman Allah`a teslim olmalıdır, yasak ettiği şeylerden kaçınmalıdır"
Bir Müslüman`ın `Namazımı kılarım, kumarımı oynarım` deme lüksüne sahip olmadığını belirten Akdeniz Hoca, "Müslüman Allah`a teslim olmalıdır. Yasak ettiği şeylerden kaçınmalıdır. Ancak Müslüman`ın harama girme tercihi yoktur. Ben burada yaparım lüksüne sahip değildir, yasaktır. Eğer tam Müslüman ise, İslam`ı yaşıyorsa böyle bir şey ne yapması ne söylemesi doğru değildir. Müslüman`ın söylemesi yapmasından daha çirkindir. Cenabı Allah ne diyor; `Kötü şeyleri inşa etmeyin` Kötü şeyleri inşa etmek ayrı bir yasaktır, haramdır ve bir vebaldir. Hem kötü işleri yapıyor hem de bunları da yaparım onları da yaparım. O ikinci bir cehalettir, ikinci bir haramdır." ifadelerini kullandı.
"Herkes yapıyor ben de yapayım anlayışı yanlıştır"
Yılbaşında çokça tüketilen alkol konusuna da değinen Akdeniz, Müslüman`ın yeni bir yıla, yanlış ile girmemesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alkol zaten dinimizde haramdır. İster bu yılbaşı olsun, ister yılın sonu olsun isterse de yılın içerisinde bir gün olsun. Müslüman`ın asla yaklaşmaması gereken büyük günahlardandır. Herkes bunu yapıyor ben de yapayım anlayışı ile meşrulaştırarak buna yaklaşması elbette ki doğru değildir. Elbette ki haram ve günahtır. Buna zaten Müslüman birinin de ve çocuğunun da yaklaşmaması lazım. İçki her kötülüğün anasıdır, diyen Sevgili Peygamberimizin (sav) belirtmiş olduğu bu günahtan Müslüman`ın uzak durması gerek."
"Müslüman geçmişin muhasebesini yapmalı"
"Müslümanlara geçmişin muhasebesini yapmaları konusunda da tavsiyelerde bulunan Akdeniz, "Yüce Rabbimizin vermiş olduğu bir yılı, herkes kendi nefsi boyutunca bir tefekkür etmeli. Yanlışlarını tespit ederek, iç dünyasında bunun muhasebesini yapmalı. Salih ameller noktasında, yerine getirilmesi noktasında Müslümanlar birbirilerinden de manevi destek almalı. Bu yılın başını veya geçmiş yılın sonunu bu şekilde bir muhasebe yaparak, yeni bir yıla daha iyi, daha inançlı, daha güçlü bir imanla girebilmenin belki düşünce safhasını kendinde bulabilmeli." şeklinde konuştu. (Nihat Kanat, Behçet Aslan - İLKHA)