• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
17 Aralık`ta yapılan Halk Bankası`nı operasyonun Türkiye`ye faturası giderek artıyor. Türkiye`nin, Ortadoğu`daki enerji projelerinde etkinliğinin artmasından rahatsız olduğu iddia edilen devletlerin kurduğu tezgahın meyvelerini vermeye başladığı belirtiliyor.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye üzerinden yapacağı petrol ihracatında Halkbank`ın aracılık etmesi ısrarından vazgeçti. Hesaplamalara göre Türkiye böylece yıllık 26 milyar dolarlık para akışının dışında bırakılarak 11.5 milyar dolarlık zarara uğradı.
 
Sabah Gazetesi`nin Erbil`de yayın yapan internet gazetesi Rudaw`a dayandırdığı haberine göre Halk Bankası soruşturması nedeniyle Kuzey Irak Yönetimi`nin Türkiye`den yana direnişi kırıldı.
 
Habere göre Bağdat ve Erbil yönetimleri petrol gelirlerinin Halk Bankası`yla değil, ABD`de kurulacak bir fon üzerinden ülkeye ulaşmasında anlaştı. Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani`nin Bağdat`ta bir araya geldiği Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile el sıkıştığı belirtildi.
 
Rudaw`ın haberine göre New York`ta kurulacak Irak Kalkınma Fonu`nda toplanan petrol gelirleri daha sonra iki taraf arasında paylaştırılacak.
 
Neçirvan Barzani, siteye yaptığı açıklamada, "Bağdat`la bir çözüm üretmeye çalıştık. Nihai sonuç alana kadar görüşmeler devam edecek" dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise tarafların henüz net bir karar almadığını ifade etti.