• DOLAR 32.576
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2459.945
  • ...

VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odasında İthalat ve İhracat Sektör Değerlendirme toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz KARAMAN, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin ABİ, Van TSO Meclis Üyesi Fevzi ÇELİKTAŞ, İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği Van Temsilcisi Selim KARTAL, ABİGEM yetkilileri ve ithalat ve ihracat sektör temsilcileri katıldı.

 

Toplantıda bir konuşma yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz KARAMAN, var olan sorunların çözülmesi için bir araya gelmelerinin önemine işaret etti.

 

"Sınır ticaretinde iletişim eksikliği ve bürokrasi problemleri sıkıntı oluşturmaktadır"
Kahraman, Sınır ticaret sahasını geçmeyen sadece indirme ve bindirme yapan araçlardan C2 belgesi istenmesi büyük sorunları beraberinde getirdiğini vurgulayarak, " C2 belgesi ile ilgili bakanlıklarla yazışma yapıldı fakat olumlu cevaplar alınamadı. Sınır ticaret merkezlerinin sorunları bir an önce çözülmeli, ticaret için uygun şartlar getirilmelidir. Sınır ticaretinde iletişim eksikliği ve bürokrasi problemleri esnafın sorunlarını dile getirmesinde büyük sıkıntı oluşturmaktadır" diyerek sınır ticaretinde sıkıntıya yol açan C2 belgelerinin durumlarının düzeltilmesi gereğine işaret etti.

 

"Dış ticaret risk esaslı kontrol sistemi ofisi talebimiz reddedildi"
Van TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi ise sektörde yer alan sorunları dile getirerek, Gümrük Ticaret Müdürlüğü ve Tarım Ürünleri Laboratuarlarının Van ilinde olmasına karşılık, Dış Ticaret Risk Esaslı Kontrol Sistemi Ofisinin Iğdır ve Diyarbakır İllerinde olmasının sıkıntıya yol açtığını bu konuda yaşanan sıkıntının giderilmesi için yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığını dile getirerek, "Yapılan yazışmalar sonucu Dış Ticaret Risk Esaslı Kontrol Sistemi Ofisi talebimiz, 'Iğdır ve Diyarbakır'da olması yeterlidir.' dendi ve talep reddedildi. Var olan sorunlarla ilgili gerekli girişimleri yapmaya devam ediyoruz" dedi.

 

"Vergi indirimi sağlanmalı ve kotalar kaldırılmalıdır"
Van TSO Meclis Üyesi Fevzi Çeliktaş yaptığı konuşmada, İran'da muhasebe sisteminin mevcut olmadığını ve sistem farklılıkları olduğunu dile belirterek, " 3 ay sonra evrak ibraz ediliyor. Müfettişler bu işi yapmayın diyor ama İran ile ticaret yapmak zorundayız.1986 yılında bile daha iyi şartlarda ticaret yapılıyordu. Biraz vergi indirimi sağlanmalı ve kotalar kaldırılmalıdır" taleplerini dile getirdi.

 

İthalat ve ihracat sektör temsilcilerinin sınır ticareti belgesi alabilmesi için 55 civarında belge istenildiğini ifade eden Çeliktaş, " Bu belgelerin hazırlanma süreci bizleri mağdur ediyor. Kapıköy gümrük kapısı sınır ticaret sahası yetersiz. İnternet, elektrik, bilgisayar sorunları yaşanıyor ve bu sorunlar birçok sıkıntıyı beraberinde getiriyor" diyerek Kapıköy sınır kapısında yaşadıkları sorunları dile getirdi. (Fikret Özkan - İLKHA)