Kardeş kıskançlığını önlemenin yolları
Ailede yeni bir kardeş, çocuk için kabullenilmesi belki de en zor durumlardan biridir. Ama tek çocuk sahibi olmak da kardeş kıskançlığını ortadan kaldırmaz.
HABER MRK - Ailede yeni bir kardeş, çocuk için kabullenilmesi belki de en zor durumlardan biridir. Ama tek çocuk sahibi olmak da kardeş kıskançlığını ortadan kaldırmaz.Liv Hospital Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven yaşanması muhtemel bu sorun karşısında ailenin yapması gerekenleri dile getirerek önemli uyarılarda bulundu.
Çocuk, kardeşi gelene kadar ailenin ilgi ve sevgi odağıyken kendisine yönetilen ilgi ve sevginin kardeşe yöneltilmesinden rahatsızlık duyar. Bebeğin doğması ile ailesinin, bir önceki çocuğa ayırdığı zamanın azalmasının sebebi olarak yeni gelen misafiri sorumlu tutan çocuk gelen bebeğe karşı olma pozisyonuna girebilir ve bu duygu çocukta anne ve babasına karşı güvensizlik, kızgınlık ve kırgınlık duygularının oluşmasına neden olabilir. Çocuk kendini terk edilmiş, desteksiz ve güvensiz hissedebilir. Konu ile ilgili olarak önemli uyarılarda bulunan Liv Hospital Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven, "Özellikle büyük çocuğunuz bebeğe zarar vermeye çalışırsa, agresif davranışlar sergilerse, bebek gibi davranmaya başlarsa ve sizin tüm bu süreçle ilgili endişeleriniz varsa destek almalısınız" diyerek bu konuda ailelerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.
Güven, maddeler halinde sıraladığı alınacak önlemlerin daha etkili olması içinde gerekli uzman desteğinin esirgenmemesine önem verilmesi gerektiğini belirtti.
İlknur Güven'e göre alınacak önlemler:
Çocuğunuzun kardeşine ve size nasıl tepki vereceği konusunda kaygılanmayın. Bilin ki çocuklar anne babalarını model alırlar. Eğer siz endişeli davranırsanız, çocuğunuz da endişeli olacaktır.
Büyük çocuğunuz hastaneye geldiği ilk anda bebeği kucaklamak yerine öncelikle ona sarılın.
Yeni doğan bebeğinizi büyük çocuğunuza nasıl tanıştırdığınız kardeş kıskançlığını önlemek açısından önemlidir. Örneğin belki yeni doğan kardeşinden olduğunu söyleyerek ona bir hediye verebilirsiniz.
Büyük çocuğunuz hastanede değilse onu her gün hastaneden arayın. Mümkünse sizi ve bebeği ziyaret etmesini sağlayın.
Çocuğunuz sizi yatarken ve tıbbi malzemeleri gördüğünde (serum, iğne vb) endişe duymaması için kısa cümlelerle onun anlayabileceği dilde açıklamalar yapın.
Çocuğunuz hastanede kalış süresini kendi ayarlasın. Zorla çocuğunuzu eve yollamayın. Hatta çocuğunuz sizinle kalmak istiyorsa ve siz de istiyorsanız birlikte hastanemizde misafirimiz olabilirsiniz. (Büyük çocuğunuz grip, enfeksiyon gibi hasta değilse)
Çocuğunuz kardeşi geldikten sonra da çocuk olduğunu unutmayın. "Sen artık abla oldun" gibi cümleler kurmayın.
Misafirleri "Bebek geldi, senin pabucun dama atıldı, sen büyüdün artık kardeşini seviyoruz" gibi sözleri söylememeleri konusunda uyarın.
Yeni doğan bebeğe aşırı sevgi gösterisinde bulunup daha sonra bebeği bırakıp aynı davranışı çocuğa uygulamaktan kaçının.
Bebeğe adı ile hitap edin. Bebeğin evde bir nesne olmadığını, bir canlı varlık olduğunu hatırlatacaktır.
Bebeği severken "Benim kızım/oğlum" gibi cümleler kullanmayın. Bunun yerine "kızım/oğlum" daha uygun olacaktır.
Çocuğunuzun yaşantısını bebeğe göre ayarlayıp "kardeşin uyuyor sessiz ol" gibi sözler söylemeyin.
Aşırı kaygılı davranıp bebeği kardeşinden uzak tutmayın. Kardeşinin de bebeği sevmeye hakkı var.
Kardeşini kıskanmasın diye büyük çocuğa aşırı ilgili veya aşırı hoşgörülü davranmayın. Kurallarınız bebek doğmadan önce nasılsa bebek doğduğunda da aynı olsun.
Bebeğin canını yakıp zarar vermek isteyen bir çocuğun aslında ona düşmanlık beslemediğini bilmelisiniz. Çocuğun yaptığı davranışın doğru olmadığını ve sizin buna izin vermeyeceğinizi, sinirlenmeden anlatın ve gösterin.
Bebeğin gelişi ile birlikte çocuğunuzu kreşe veya okula başlatmayın. Bu durum çocukta kardeş kıskançlığını tetiklediği gibi okul sendromu oluşmasında da büyük faktör oynar. (Fikret Özkan - İLKHA)