Ortak hedef İmam-Hatip Liselerine darbe vurmak
İstanbul merkezli operasyon bahanesiyle o kurumlar için ortak kampanya başlatan bazı medya ve ulusalcı kesimlerin hedefi haline geldi.
İmam Hatip liseleri, Kur`an kursları ve İslami eğitime getirilen özgürlükler ile dini hizmete yapılan yatırımlar dikkat çekiyor.
Devlet okullarında din eğitiminin önünü açan AK Parti hükümetini hedef tahtasına oturtan güçler, talep patlaması yaşayan İmam Hatip Okulları ve onlar için çalışan vakıflara karşı kara propaganda yapmak için güç birliği oluşturdu. AK Parti`nin 12 yıllık iktidarı dini eğitime yönelik 28 Şubat`ın "kat sayı", "başörtüsü", "İmam Hatiplerin orta bölümü" gibi baskı ve yasaklarının kaldırıldığı dönem olarak tarihe geçerken, "Gerçek dini eğitimi biz veririz" iddiasının gerekçesi kalmayan cemaat ile AK Parti düşmanlığı etrafında birleşen "cemaatçi ve ulusalcı basın" rahatsız oldu. Amacı öğrencilere yurt hizmeti vermek olan İmam Hatiplilerce kurulup yürütülen Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı`na (TÜRGEV) yönelik `seçim ayarlı operasyon` öncesinde Cumhuriyet, Aydınlık, Gerçek Gündem karalayıcı haberler yaptı.
KAMPANYA BAŞLATTILAR
İkna odalarının mucidi CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter de bu iddiaları TBMM Milli Eğitim Komisyonu`na getirdi. Başbakan Erdoğan`ın çocukları ve AK Partili belediye başkanlarının TÜRGEV yönetiminde olması hedef tahtasına oturtularak haberler kurgulandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`nın 14 ay boyunca gizli yürüttüğü soruşturmada gözaltılar sonrasında basına servis edilen fotoğraflarla Yurt, Sol, Sözcü, Aydınlık, Zaman, Taraf, Bugün gibi gazeteler ile baskın video görüntüleriyle Kanal D, Bugün TV, Samanyolu Haber gibi yayın kuruluşları İmam Hatip yapımı için toplanan bağış paralarını ve TÜRGEV`e yönelik ücretsiz yurt, arsa, kurye gibi iddiaları gündeme taşıdı. AK Parti`yi iktidardan indirme koalisyonu gibi hareket eden cemaat ve basın kuruluşlarının temel hedefinin dini eğitime darbe vurmak olduğu belirtildi.
DİNİ EĞİTİM ÖNÜNDEKİ ENGELLER BİR BİR KALKTI
-Kur`an Kursu yasağı bitti: 28 Şubat döneminin bir uygulaması olarak getirilen 12 yaş sınırlaması nedeniyle merdiven altı yerlere itilen Kur`an Kursları`na özgürlük getirildi. 17 Eylül 2011`de Kur`an kurslarına yaş sınırlaması getiren düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Son rakamlara göre 1 milyon 124 binden fazla çocuk kayıt yaptırdı.
-İHL`lere talep patlaması: 28 Şubat döneminde 8 yıllık eğitimle kapatılan İmam Hatip`lerin orta okul bölümleri, 30 Mart 2012`de zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartan yasa ile değiştirildi. İmam Hatip`lerin orta bölümleri bu düzenleme ile 12 yıl aradan sonra açılırken, ÖNDER`in rakamlarına göre 2012 yılında 100 bin, 2013`te ise 120 bin kayıt gerçekleştirildi.
-Seçmeli Kur`an ve siyer dersi: Orta öğretime devam edenler için Hz. Muhammed`in hayatı, temel dini bilgiler ve Kuran`ı Kerim seçmeli dersleri uygulaması da başlatıldı. İmam Hatip dışındaki okullarda verilen bu derslere yüz binlerce öğrenci derslere kayıt yaptırdı.
KATSAYI ENGELİ TARİH OLDU
Star`da yer alan habere göre, Seçim ayarlı operasyonla AK Parti`ye karşı olan odak ve grupları rahatsız eden iktidarın dini eğitim reformlarının ilki, kat sayı engelinin kaldırılması oldu. 13 milyondan fazla öğrencinin mağdur edildiği katsayının kaldırımasıyla İmam Hatip öğrencilerine tıp, mühendislik ve hukuk fakülteleri yolu açıldı.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI KALKTI
10 yıllık başörtüsü yasağı nedeniyle 600 binden fazla öğrenci üniversiteye gidememişti. 2010`dan itibaren üniversitelerde başörtüsü yasağı kaldırıldı. Başörtülü öğrenciler istedikleri okullara gitmeye başladı.
Kaynak: Yeni Akit