• DOLAR 32.47
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2434.753
  • ...
Yılbaşına Karşı Müslümanın Tavrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Yılbaşının yaklaşması münasebetiyle bir açıklama yapan, Araştırmacı Yazar Cemal Çınar, yılbaşını kutlamanın ve bir kumar olan Milli Piyango çekilişine katılmanın dini açıdan sakıncalarına dikkat çekti.

Yılbaşının Hristiyan dünyasının adetlerinden olduğunu vurgulayan Çınar, "Yılbaşı, Hz. İsa`nın (a.s) doğduğu gün kabul edilerek, kutlanılan bir gecedir. Yılbaşı dedikleri/dedirttikleri gecenin tarihini tespitteki yanlışlar ve bu konudaki ihtilafları bir tarafa bırakalım. Hz. İsa (a.s) İslam inancına göre "Ulu`l azm" peygamberlerindendir. Kendisine kitap verilen dört peygamberden biri, İsrailoğullarına gönderilen nebilerdendir. İslam itikadına göre Hz. Muhammed`e (a.s) inanmak ne ise, Hz. İsa`ya (a.s) inanmak da odur. Yine Hz. Muhammed`i (a.s) inkâr etmek ne ise, Hz. İsa`yı (a.s) inkâr etmekte odur" dedi.

"Peygamberler anılmalıdır"
İslam inancına göre ölen bir insanın ardından yapılanlara da değinen Çınar, " Üç gün taziyesi yapılır. Meşru olması şartı ile vasiyeti yerine getirilir. Varsa borçları terekesinden verilir. Yüksek sesle ağıtlar yakarak değil de, sakin bir şekilde taziyede ölenin akranlarına sabır telkininde bulunulur. Bu haklı hüzünde de aşırılığa yer verilmemeli. Ölünün de diri gibi gıybeti yapılmamalı. Ölü iyilikle yâd edilmeli. Bu ölen bir peygamber, bir şehit ve toplumun örnek şahsiyetlerinden biri ise, örnek yaşantısının kaybolmaması için, hayatının toplum tarafından bilinmesini anlatmada hiçbir beis görülmemiştir. Geçmiş peygamberleri bizatihi Rabbimiz Peygamberimize (onun şahsında bize de) `Zikret` diyor. Demek ki onları zikretmek, ilahi bir emirdir de. O zaman yılbaşı ve benzeri istenmeyen şeylerin içimizde zuhur etme sebeplerinin başında, Müslümanların zikretmeleri gerekenleri zikretmemeleri geliyor" ifadelerini kullandı.

"Kumar, içki ve dans büyük günahlardandır"
Yılbaşında işlenen günahlara da dikkat çeken Çınar, "Kaldı ki, büyük günahlardan olan kumar, içki, dans etmek, kadınlı erkekli alemler düzenlemek sureti ile İslam ile uzaktan yakından ilişkilendirmeleri mümkün olmayan haramlara bir Müslümanın tevessül etmesi nasıl mümkün olabilir ki? Kumar ve içki gibi, büyük günahları işlemek her hâlükârda haramdır. Ancak yılbaşında içki içmek ve kumar (milli piyango biletini almak) sıradan bir kumar olayından çok başka bir milletin kurallarını kendi toplumuna dayatması söz konusudur" şeklinde konuştu.

"Milli Piyango`nun neyi milli?"
Milli Piyango`ya verilen isimi de eleştiren Çınar, "Milli Piyango deniliyor. Biz hangi milletiz? Oysa asrısaadete baktığımızda; Yahudilerin Hz. Musa`nın (a.s) denizden kurtulduğu, düşmanı olan firavunun boğulduğu gün olan 10 Muharrem`de oruç tuttuklarını gören Peygamberimizin, `Musa benim kardeşimdir. Oruç da Allaha karşı yapılan bir kulluk borcudur. Ancak onlara benzememek için, orucu yalnız 10 Muharrem`de değil de 9, 10 veya 11 Muharrem`de tutun` demesi bize bir şey anlatmıyor mu? İbadette dahi Müslümanın Yahudi ve Hristiyanlara benzememesini tavsiye eden bir Peygamberin ümmeti kesin haram olan bir kafir adetini nasıl mili deyip sahiplenebilir?" dedi.

Alınan piyango biletinin haramdan da öte bir şey olduğunu vurgulayan Çınar, "Yılbaşında kumar biletini almak bildiğimiz haramla beraber kişinin imanını tehlikeye atan boyuttadır. Bu konuda bütün İslam âlimleri, kanaat önderleri İslami kurum ve kuruluşlar ile İslami basın mensuplarının seferber olması lazımdır. Bu işin dini, sosyal ve psikolojik boyutunu masaya yatırarak konuyu tüm yönleri ile ele almaları gerekir. Çünkü bu, iyiliği emredip kötülükten menetme meselesidir. Dolayısı ile bunu anlatmak hepimizin üzerine imani ve İslami bir sorumluluktur" ifadelerini kullandı.

"Müslümanlar Peygamberleri anlatmalıdırlar"
Son olarak tüm Müslümanlara bir çağrıda bulunan Çınar, "Keşke bu gün Müslümanlar, Kur`an`ın `Onları an` dediği peygamberlerin hayatlarını tek tek ele alıp, çok geniş kitlelerle panel, seminer ve konferanslarla anlatsalar. O zaman hayatımızın her bir anına bir peygamberin damgasını vurduğu görülecektir2 şeklinde konuştu.

(Mehmet Can Yardımcı-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir