• DOLAR 35.861
  • EURO 37.252
  • ALTIN 3225.97
  • İkindiye 37 dakika kaldı
REM uykusu Alzheimer için erken uyarı olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araştırmacılar, gecikmiş REM uykusu yaşayan bireylerde Alzheimer ile ilişkilendirilen toksik proteinlerin daha yüksek seviyelerde olduğunu ve koruyucu proteinlerin daha düşük seviyelerde bulunduğunu tespit etti.

Gecikmiş REM Uykusu: Alzheimer İçin Bir Uyarı İşareti mi?

Son araştırmalar, uyku kalitesinin ve süresinin Alzheimer hastalığı riskinde rol oynayabileceğini öne sürüyor. Yeni bir çalışma, uykunun hızlı göz hareketi (REM) evresi olarak bilinen rüya aşamasına geçişi çok daha uzun süren kişilerin, hastalığın erken belirtilerini gösterebileceğini ortaya koyuyor.

Uyku, REM evresine ulaşmadan önce üç aşamadan geçer. Her bir döngü giderek daha derinleşir ve kişinin yaşına bağlı olarak yaklaşık 90 dakika veya daha fazla sürebilir. Gece boyunca bireyler bu döngüleri genellikle dört ila beş kez yaşar, ancak yaşlı bireylerin REM uykusuna ulaşması daha uzun sürebilir.

Bozulan REM Uykusu ve Stres Hormonları

REM uykusu, özellikle duygusal olarak önemli deneyimlerin uzun süreli hafızaya yerleştirilmesi için kritik öneme sahiptir.

San Francisco Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü’nden Doç. Dr. Yue Leng, “REM uykusundaki gecikme, öğrenme ve hafıza sürecine katkıda bulunan mekanizmaları bozarak beynin anıları pekiştirme yeteneğini etkiler,” dedi.

Dr. Leng ayrıca, “Eğer REM uykusu yetersiz veya gecikmişse, bu stres hormonu kortizolün artmasına neden olabilir,” ifadelerini kullandı. “Bu durum, hafıza pekiştirme açısından kritik bir yapı olan hipokampusu zayıflatabilir.” diye konuştu.

Dr. Leng, çalışmanın başyazarlarından biri olarak, bu bulguları bugün (27 Ocak) Alzheimer’s and Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association adlı dergide yayımladı.

Araştırmacılar, Pekin’deki Çin-Japon Dostluk Hastanesi nöroloji biriminden yaş ortalaması 70 olan 128 kişiyi takip etti. Bu kişilerden yarısı Alzheimer hastasıydı, yaklaşık üçte biri ise genellikle Alzheimer öncüsü olan hafif bilişsel bozukluk yaşıyordu. Geri kalanların bilişsel işlevleri normaldi. Katılımcılar, araştırmacıların beyin dalgalarını, göz hareketlerini, kalp atışlarını ve solunumlarını ölçebilmeleri için geceyi klinikte geçirerek uyudu.

Araştırmacılar katılımcıları, erken ve gecikmiş REM uykusu gruplarına ayırdı. Erken grup, uykuya daldıktan sonra 98 dakikadan kısa bir sürede REM evresine ulaşırken, geç grup 193 dakikadan daha uzun sürede ulaştı.

Alzheimer hastalarının gecikmiş REM uykusuna sahip olma olasılığı daha yüksekti ve ayrıca bu hastalarda Alzheimer ile ilişkilendirilen toksik proteinler olan amiloid ve tau seviyeleri daha yüksekti.

Gecikmiş REM uykusu yaşayan bireylerde:

Amiloid seviyeleri %16 daha fazla,
Tau seviyeleri %29 daha fazla,
Beyin türevli nörotrofik faktör (BDNF) seviyesi %39 daha az bulundu.

Dr. Leng, “Gelecek araştırmalar, uyku düzenlerini etkileyen bazı ilaçların hastalığın ilerleyişini nasıl değiştirebileceğini incelemelidir,” dedi.


HAMZA DURMAZ

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir