2014 sürprizler yılı mı, fırsatlar yılı mı?
Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği'nin bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği "2014 Sürprizler Yılı mı, Fırsatlar Yılı mı" konulu ekonomi toplantısında, "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yılı Değerlendirme" raporu açıklandı.
VAN - Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği'nin (Türkiye İMSAD) bu yıl 4'üncüsünü düzenlediği "2014 Sürprizler Yılı mı, Fırsatlar Yılı mı" konulu ekonomi toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) konferans salonunda gerçekleştirildi.
"İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yılı Değerlendirmesi" raporunun açıklandığı toplantıda, özel sektörün ivmesi ile inşaat 2014 yılında yüzde 5 oranında, inşaat malzemeleri sektörünün ise yüzde 5-6 arasında büyüyeceği belirtildi. Son 6 çeyrektir küçülen özel sektör inşaat harcamalarının 2013 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 7,5 oranıyla yeniden büyüme sürecine girdiğine dikkat çekilen toplantıda, bu büyümenin yılın son çeyreğinde de devam ettiği vurgulandı.
"2014 Sürprizler Yılı mı, Fırsatlar Yılı mı?"
Toplanın açılış konuşmasını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener yaptı. Konsensüs Araştırma Danışmanlık Şirketi Başkanı Murat Sarı'nın ülke gündeminde yer alan konuların siyasete yansımalarını değerlendirdiği toplantıda, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin ve Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri Başkanı Dr. Can Gürlesel, 2013 yılında ekonomi ve inşaat sektöründeki gelişmeleri ile2014 yılına ilişkin beklentileri anlattı. Çok sayıda Türkiye İMSAD üyesi ve üye dernek yöneticilerinin katıldığı toplantının oturumun başkanlığını, Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuri Bulut yaptı.
Yetişener: "İnşaat sektörü yeniden büyüme sürecine girmiştir"
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, İnşaat sektörünün 2013 yılını yüzde 6 oranında büyüme ile kapatmasının beklendiğini, böylece inşaat sektörünün yüzde 4 civarında büyümesi beklenen ekonomiden daha hızlı bir büyüme performansı gösterdiğini söyledi. Son 6 çeyrektir küçülen özel sektör inşaat harcamalarının da 3'üncü çeyrekte yüzde 7,5 oranıyla yeniden büyüme sürecine girdiğini kaydeden Yetişener, bu büyümenin yılın son çeyreğinde de devam ettiğini ifade etti.
İnşaat malzemeleri 2013 yılı ihracatı 22 milyar dolar
Dündar Yetişener, inşaat malzemeleri sanayinin 2013 yılında 22 milyar dolar ihracat gerçekleştireceğini ve bu performansla Türkiye'nin ihracat lideri olan sektörün, dünya ihracat sıralamasında 5. sıradaki yerini koruyacağını vurguladı. Yetişener, "Yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmelerin etkisiyle 2013 yılında inşaat malzemeleri sektöründeki ihracat artışı yüzde bir gibi bir ortanda kalsa dahi, Sahra Afrika ve Avrupa pazarlarına ağırlık verilmesi ile ihracatta artış sağlanmıştır. İnşaat malzemeleri ithalatı ise 2013 yılında yüzde 25'e yakın artışla ilk kez 10 milyar doların üzerinde gerçekleşmektedir. İç pazardaki gelişmeler ve bu ihracat artışıyla birlikte 2013 yılında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde ortalama yüzde 5-6 arasında reel bir büyüme gerçekleşmektedir" dedi.
"Yurt içinde 2014'ün en önemli projesi, kentsel dönüşümdür"
Türkiye inşaat pazarının konut tarafında, kentsel dönüşümün yurt içindeki en önemli projelerden biri olduğunu vurgulayan Yetişener, 2014 yılında alınacak konut yapı ruhsatının bir milyon daireye yükselmesinin beklendiğini söyledi. Yetişener, ticari gayrimenkul pazarında devam eden projelerin yanı sıra, altyapı tarafında kamunun; 3. havalimanı, 3. köprü ve bağlantı yolları, otoyollar, hızlı tren projesi, şehir hastaneleri ve lojistik merkezler ile HES projelerinin de sektördeki önemli projeler arasında yer aldığını belirtti.
"2014 yılı, aynı zamanda tasarruf yılı ilan edildi"
Kamu inşaat harcamalarının yıl genelinde yüzde 30'u aşan oranda büyüdüğü ve inşaat sektöründeki büyümede etkin olduğuna işaret edilen "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi" raporunda, 2014 yılında Türkiye ekonomisi için yüzde 4 oranında büyüme hedefi konuldu. Tüketim harcamalarında yüzde 3,2 büyüme öngörülen 2014 yılı, aynı zamanda tasarruf yılı ilan edildi. 2014 yılında içinde inşaat harcamalarının da içinde bulunduğu özel sektör yatırım harcamalarında hedeflenen büyüme yüzde 5,6 oranında. Buna bağlı olarak 2014 Yılında özel sektörün sürükleyeceği inşaat sektöründe yüzde 5 büyüme gerçekleşecektir" ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte inşaat malzemeleri sektörünün 2013 yılında özellikle kamu yatırımları ağırlıklı olan iç talebin etkisiyle büyüdüğünü de sözlerine ekleyen Dündar Yetişener, "İnşaat malzemeleri sanayinin alt sektörler arasındaki büyüme oranlarında ise önemli farklılıklar yaşandı. Özellikle kamu yatırımları talebine bağımlı alt sektörler arasında bulunan; çimento, hazır beton gibi ürünlerde daha hızlı büyüme görüldü. Bu gelişmelere bağlı olarak, yenileme pazarı da dahil olmak üzere inşaat malzemeleri iç pazarı 2013 yılında yaklaşık yüzde 6 oranında bir büyüme seyri bekleniyor." ifadelerini kullandı. (Murat Dalgın - İLKHA)