• DOLAR 32.576
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2435.713
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası(DTSO) tarafından, İtalya'nın Prato Ticaret Odası işbirliği ile Tekstil Kümelenme Projesi çerçevesinde yapılan Diyarbakır Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Yerel ve Ulusal Firmalar İşbirliği Toplantısı Diyarbakır'da gerçekleştirildi.

Toplantının moderatörlüğünü yapan DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, Uluslararası uçuşlar ile sınır kapılarının açılmasının Diyarbakır için çok önemli olduğuna değinerek, ekonomik kalkınma için ihracatın arttırılması gerektiğini ve bunun için de uluslararası uçuşlar ile sınır kapılarının açılmasının önemli olduğunu belirtti.
"Sabit yatırım oranlarına bakıldığında, istihdam, 6. Bölgede yüzde 13.5 oranında gerçekleşmiştir"

Daha sonra bir sunum yapan DTSO Genel Sekreteri Mehmet Aslan ise, 130. yılı kutlanan odanın tarihçesini anlatarak 1883 yılında Diyarbakır Ticaret Meclisi Olarak kurulmuş olan odanın ilk yönetim kurulunu tanıttıktan sonra, Diyarbakır sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı ile ihracat rakamları verileri üzerinden detaylı bir bilgilendirme yaparak 'Sabit yatırım oranlarına bakıldığında, istihdam, 6. Bölgede yüzde 13.5 oranında gerçekleşmiş' dedi.

"Diyarbakır, yatırım için çok yönlü avantajlara sahip"
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar ise, tekstilde son zamanlarda üretimde doğuya doğru kayma olduğuna dikkat çekerek batının ise tasarımda öne çıktığını söyledi.
Sayar konuşmasına şöyle devam etti, "1200 dönüme kurulacak olan Tekstil Kent projesi tamamlandığında, üreticilerin daha avantajlı bir şekilde üretim yapma olanağı oluşacak ve istihdam artışı gerçekleşecek. Yatırım ve diğer açılardan baktığımızda Diyarbakır çok avantajlı bir il. Özellikle konum açısından ve işsiz genç nüfusun yüksek oranı nedeniyle avantajlar var. Yine teşvik paketinin işçi ve işveren primi vermesinden kaynaklı da avantaja sahibiz" dedi.

"Diyarbakır'a tekstilciyi çekmek için güven unsuru çok önemli"
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, "Diyarbakır'a tekstilciyi çekmek için güven unsuru çok önemli. Süreç çok önemli, doğusuyla batısıyla Türkiye barışmalı. Devlet eliyle barışma bir yere kadar, insanların karşılıklı güven ortamını sağlaması lazım. Aynı azami gayreti göstermemiz gerek. Bu siyasi bir mevzu değildir, toplumsal ve ekonomiktir söylediklerim." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'ın işsizlik oranının yüksekliğinin önemli bir avantaj olduğunu ancak kalifiye eleman sorununun kendisi için bir soru işareti olduğunu söyleyen Orhan, "6'ıncı Bölgenin serbest bölge avantajına kavuşturulması da önemli bir avantaj sağlayabilir. Burada ihracat ağırlıklı bir tekstil sanayi daha elverişli olacaktır diye düşünüyorum. Uzakdoğu modeli. Ayrıca Diyarbakır; İran, Irak ve Kafkasya, Türki Cumhuriyetler ile Arap ülkelerinden oluşan büyük bir pazarın orta yerinde. Bu avantajı değerlendirmek lazım" şeklinde konuştu.

"Bugüne kadar gerçekleşemeyen birçok şey, bu barış havası vesilesiyle gerçekleşebilir durumdadır artık"

Daha sonra söz alan İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise, Halen Türkiye'nin en büyük sektörünün tekstil ve konfeksiyon sektörü olduğunu belirterek, "Ciddi avantajlara rağmen, teşvik paketlerinde her zaman eksiklikler oluyor. Maalesef gerçek yatırımcıyı engelleyen bazı maddeler konuyor" dedi.

Daha sonra, yerel ve ulusal markalar görüş alış verişinde bulunduktan sonra, yerel firmaların ziyareti ve Diyarbakır kent tanıtım gezisi gerçekleştirildi.

Düzenlenen Toplantıya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, DTSO Meclis Başkanı Celalettin Birtane, İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Osmanbey Tekstilci İş Adamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı İrfan Özhamaratlı ile il dışından gelen çok sayıda sektör ve tanınmış marka temsilcileri ve Diyarbakır'daki tekstil sektörü ile STK temsilcileri katıldı. (Ömer Yasin Ergin - İLKHA)