Mükelleflerin sorumluluk almalarının vakti geldi
Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, mükelleflerin sorumluluk almalarının vaktinin geldiğini söyledi.
BURSA-Mali müşavirlerin, kendi görev alanına girmeyen pek çok konuda mükellefe hizmet vermek zorunda kaldığını söyleyen Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, "Mesleğin asıl görevi dışında yürütülen iş ve işlemleri, mükellefin bizzat kendisi takip etmelidir. Mükelleflerin sorumluluk almalarının vaktinin geldiğini düşünüyoruz" dedi.
Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam, Osmangazi Vergi Dairesi Müdürü M. Salih Güzel, Çekirge Vergi Dairesi Müdürü Abdülkadir Öztürk, Grup Müdürleri Selim Aktaş, Mustafa Sevim ve Esat Giray BSMMMO'yu ziyaret etti. BSMMMO'nun BAOB Yerleşkesi'ndeki hizmet binasında, Ahmet Hikmet Sönmez başkanlığındaki Yönetim Kurulu'na başarı dileyen Vergi Dairesi Başkanı Saydam, meslek odalarını kamu kurumlarından ayırmadıklarını söyleyerek, "Sivil toplum kuruluşlarını, meslek gruplarının temsilcisi olarak görüyoruz. Meslek örgütlerinin yapısı itibariyle kamu yönü var. Mükellefle iç içe olan, mükellefin mali iş ve işlemlerini yürüten meslek mensupları, bizlerle birebir bağlantılı çalışmaktadır. Çoğu konuda meslek mensupları kendi görev alanına girmese bile mükellefin sorunlarını çözmek için çaba sarf etmek zorunda kalıyor. Mükellefin gözünde mali müşavir, her şeyi bilen insan konumunda. Vergi, sigorta, iş ve çevre mevzuatı, belediye ve ruhsat işlemleri
Tüm bu işlemler mali müşavirlerin öteden beri mevzuatta yapması gerekmediği halde, mükellefine hizmet vermek zorunda kaldığı alanlardır."şeklinde konuştu.
"Devlet memuru değiliz"
Makamına gerçekleşen ziyaretten memnun kaldığını dile getiren BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez ise meslek grubunu temsil ettikleri için önceliklerinin mesleğin ve meslektaşların önündeki sorunların çözümü olduğunu bildirdi. Aynı zamanda, bir sivil toplum örgütü oldukları için yaşanılan şehir ve ülkeye karşı da sorumlulukları yerine getirme çabasında olduklarının altını çizen BSMMMO Başkanı Sönmez, meslek örgütünün, sivil toplum kuruluşundan bağımsızlaştırılamayacağını kaydetti. Meslek örgütü olarak, Bakanlık vesayeti altında olmak istemediklerini de ifade eden Ahmet Hikmet Sönmez, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Biz disiplin kurulumuzda verdiğimiz bir cezayı, üst birliğimiz TÜRMOB'a gönderiyoruz. TÜRMOB da sonrasında Maliye Bakanlığı'na gönderiyor. Biz bir bakanlığa bağlı olmamalıyız. Bir tarafta devlet varken, diğer tarafta bu mesleği yürüten sivil meslek mensupları var. Meslek örgütü olarak bizler de bu iki taraf arasında köprü vazifesi görüyoruz. Devlet memuru değiliz. Biz işimizi bağımsız olarak yapmak istiyoruz."
"Siyasetin içine göbekten girmiyoruz"
Mali müşavirlerin yaptıkları işlerin sınırlarının iyi belirlenmesi gerektiğini dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, "Sınırlarımız şu anda aşılmış durumda. Mükellef pek çok işi bizden bekliyor. Meslek mensupları olarak, yerine göre hukukçu olmak zorunda kalıyoruz. Yeri geldiğinde, Medeni Kanunu, Vergi Usul Kanunu'nu, Türk Ticaret Kanunu'nu da bilmemiz bekleniyor. Ama bu da çok mümkün değildir. Burada mükellefin bilinçlendirilmesi konusunda elbirliği ile çalışmaya ihtiyaç var. Biz bunu öteden beri yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Meslek örgütlerinin, ülkeye katkı sağladığını da kaydeden Sönmez, "Meslek örgütleri, meslek mensuplarının özlük haklarını savunurlar ama yaşadıkları kent ve ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda da hareket ederler. Bu anlamda, biz bu kentte yaşıyorsak kentteki diğer sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleriyle bu kentin suyuna, doğasına, yoluna, tüm sorunlarına da duyarlıyız. Ama bu konulara siyaseten yaklaşmamız çok doğru değil. Siyasetin içine göbekten girmiyoruz" şeklinde konuştu.
BAOB Yerleşkesi'ndeki ziyarette, mesleki anlamda karşılaşılan sorun ve sıkıntılar da masaya yatırıldı. (Zeki Aras-İLKHA)