• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Anadilde eğitim hakkımızı istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Midyat ilçesinde yaşayan Arap ,Mıhallemi Asuri, Süryani, Keldani, Arami, ve Kürtlerden oluşan bir grup Dünya Arapça Günü münasebetiyle basın açıklaması düzenledi.

Midyat'a bağlı Mercimekli (Habsınas) köyünde Mıhallemi Derneği önünde bir araya gelen yaklaşık 20 kişilik grup adına basın açıklamasını Anadolu Arap Birliği Başkanı Mehmet Ali Aslan okudu.

Türkiye'de 5 milyonun üzerinde Arap kökenli soydaşımızın olduğunu söyleyen Aslan;" çoğunun Anadolu'daki kökeni milattan öncesine dayanmaktadır. Anadolunun en eski halklarından olan Araplar , yeni Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile beraber ciddi bir baskı ve asimilasyona ve envai çeşit zulümlere maruz kalmışlardır. O denli horlandılar ki sürekli olarak ilk ihanet edenler olarak ders kitaplarında ve zihinlerde yer aldılar. Yıllar yılı Faşist iktidarların narkozuyla uyuşanlar, köpeklerine Arap ismini taktılar" dedi.

Aslan "İşin acı tarafı hala Türk Dil Kurumunun sözlüğünde Arap için fellah ve zenci tanımı kullanılmaktadır. Başbakan kendisi ilk olarak Araplar tarafından Milletvekili seçilip Başbakanlık koltuğuna oturduğu halde ve Arapların damadı olduğu halde Araplar için en ufak bir iyileştirmeye gitmemiştir. Bütün devlet erkanı Türkçe olimpiyatlarında boy gösterip mesajlar yayınladıkları halde , hiçbir yetkili Dünya Arapça Günü dolayısı ile mesaj yayınlamamaktadır. Mecliste bir çok Arap kökenli Bakan ve Milletvekili olduğu halde hiçbiri Arapların sorununu dillendirmemekte Türkçülük faşizmi yapmaktadırlar" ifadelerini kullandı.

Dünyanın farklı bölgelerinde yer alan Arap krallıkları, devletleri ve Arap işadamları,Arap soydaşlarına sahip çıkmadıklarını kaydeden Aslan, "Biz Türkiye Arapları olarak bütün halkların ve bizim de hakkımız olan meşru taleplerin yerine getirilmesini istiyoruz. Dilimizin ve kültürümüzün devamını sağlaması için zorunlu anadilde eğitim hakkımızı istiyoruz. Türkiye'deki bütün Arapça lehçeleri ihtiva edecek Anadolu Arapları tv kanalı ve radyo istasyonları istiyoruz. Arapça olan eski yerleşim birimlerinin bir an önce iadesini talep ediyoruz.Arap milletvekili kotası istiyoruz. Türkiye'de İngiliz yaşamadığı halde İngilizce eğitim yapan bir çok üniversite var. Biz Arapça Eğitim yapan üniversiteler istiyoruz. Türkiyenin Arap şehirlerinde Arapça bölümü olan üniversiteler talep ediyoruz." şeklinde konuştu. (M. Sait Başaran-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir