HÜDA PAR Milletvekili Demir depremzedeleri ziyaret etti
6 Şubat depreminin merkez üssü Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunan HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi.
HÜDA PAR Gaziantep Milletvekili Şahzade Demir, Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi Salih Demir, Kahramanmaraş İl Başkanı Turan Özcan ve beraberindeki heyetle birlikte Kahramanmaraş'ta bazı köyler ile merkezindeki konteyner kentleri ve muhtarları ziyaret ederek son durum hakkında bilgi aldı.
"Çok büyük can kayıplarımız oldu burada "
HÜDA PAR Milletvekili Demir, "Bugün deprem bölgesine yönelik çalışmalarımızla alakalı Kahramanmaraş ilimizi gezdik. Afet bölgelerinin önemli bir kısmını gidip tekrar gezme, görme imkanı bulduk. Konteyner kentleri gezdik, yapılan TOKİ binalarının inşaatlarını gezdik. Hak sahiplerinin kendilerine teslim edilecek olan evlerin inşaatlarına gittik, yapılmış evlere baktık. Biraz da kırsala gittik. Dulkadiroğlu ilçemizin çok büyük zarar görmüş birkaç tane köyünü ziyaret ettik. Kahramanmaraş deprem afetinin merkez üssüydü. Ve burada afet hakikaten çok büyük ve derindi. Vatandaşlarımız çok derin acılar yaşadı, çok büyük can kayıplarımız oldu burada. Bu yaraların sarılması ebetteki uzun soluklu bir iş olacak. Önemli anlamda yaraların sarılması sürecini biz de gördük." dedi.
"Oturdukları evleri yıkılan kiracı vatandaşlarımız var"
Kiracılara da konut yapılması gerektiğini dile getiren HÜDA PAR Milletvekili Demir, "Hak sahiplerinin yarısı yerlerine geçmiş durumdadır. Fakat halen rezerv alanlar nedeniyle ve yerinde yapılan inşaatlar nedeniyle önemli bir kesimin inşaatı devam ediyor. Bu konuyla alakalı sayın valimizi de ziyaret ettik, ondan da bilgi aldık. Yerinde tespit ettiğimiz sorunları da kendisine aktarma imkanı bulduk. Bu sorunların çözümü noktasında Ankara'da da girişimlerimiz ebette ki olacak. Kahramanmaraş'ta ön plana çıkan bazı sorunlar var. Özellikle hiç gündeme gelmeyen oturduğu evi yıkılan kiracı vatandaşlarımız var. Onlar için henüz bir yol haritası ortaya konmuş değildir. Şu anda konteyner kentte oturan vatandaşlarımızın önemli bir kısmı hak sahibi değil, kiracı statüsünde olan vatandaşlarımız. Onların da sosyal devlet politikası gereği devletimizden ciddi anlamda beklentileri var. Onlar için de bir çıkış yolu bulunması lazımdır. Onlar devletin kendilerine de ev yapmasını ve kira öder gibi taksitlere bölerek yardımcı olması yönünde talepleri var. Çok fazla talebin gelmesi sonucu bunun ciddi bir ihtiyaç olduğunu biz de tespit ettik. Bu sadece Kahramanmaraş'ta değil, diğer illerimizde de özellikle ön plana çıkan bir meseledir. " ifadelerini kullandı.
Teslim edilen konutlarda işçilik sorunu var
Firmaların teslim ettikleri konutların sorunlarını takip etmediğini dile getiren Demir, "Hak sahiplerinin konutlarını yapan bazı firmalarla alakalı şikayetleri var, bunları da ifade etmekte beis görmüyoruz. İşçilikte sıkıntılar, damlamalar, kapı ve pencerelerde sorunlar, su ve elektrik tesisatında sorunlar var. Bu sorunların bunu yapan firmalar tarafından giderilmesi lazımdır normalde. Fakat evlerine geçen hak sahipleri firma yetkililerine ulaşmakta güçlük çektiklerini hatta hiç ulaşamadıklarını belirtiyor. Ulaşıldığında da tamam yaparız, çözeriz diyerek bu sorunlar çözümsüz kalıyor. Bu tür sıkıntılarda yaygın olarak var." şeklinde konuştu.
"Bu işlerle alakalı çözümler inşallah ortaya konulacak"
Kiracıların son durumlarının da iyileştirilmesi yönünde çağrıda bulunan Demir, "Bazı konteyner kentlerimizde okul, sağlık ocağı, hastane gibi eksiklikler yer yer görüldü. Önümüzdeki süreçte konteyner kentlerin önemli oranda boşaltılacağı ve hak sahipleri evlerine geçtiğinde konteynerde sadece kiracı statüsünde olanlar kalacak. Onlar da bir veya iki yerde toplanacak. Bu tür aksaklıkların da giderilmesi yönünde hem sayın valimizle hem de ilgili bakanlıktan talepte bulunduk. Bu işlerle alakalı çözümler inşallah ortaya konulacak." dedi.
"Kırsal kesimde ön plana çıkan bazı sorunlar vardı"
Kırsalda hayvancılık yapan vatandaşların hayvanları için barınak sorununa çözüm beklediğini dile getiren Demir, "Yıkılan evlerle ilgili bazı çözümler ortaya konulmuş, köy evleri yapılıyor, bazıları bitmiş. Fakat hayvancılıkla geçinen vatandaşlarımızın ahırlarına yönelik şu ana kadar bir çözüm ortaya konulmamış değil. Dulkadiroğlu ilçemizin bazı köylerinde de aynı sorunu gördük. Kendi imkânlarıyla bazı derme çatma yerler yapmışlar. Cüzi bir kısmına çadır verilmiş ama bu sorun önemli oranda devam ediyor. Onlarında beklentileri hayvancılığı devam ettirebilme adına ahırlarının yapılmasıdır. Bu konuda sayın vali de bir talkım çözümlerin düşünüldüğünü, vatandaşla iş birliği içerisinde buna bir çözüm ortaya konulacağını ifade etti. Temennimiz Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Bakan'ın da ifade ettiği gibi 2025 yılının sonuna kadar bütün yaraların sarılması. Hak sahiplerinin yerine geçmesini temenni ediyoruz. İlgili kurumlarımızın yıl sonuna kadar ellerinden gelen gayreti göstereceklerine inanıyoruz. İnşallah bir daha bu acıları yaşamayız." ifadelerini kullandı.