Kömür ve soba kullanan vatandaşlara uyarı
Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Yaşar Tuncel ve yönetim kurulu üyeleri, son günlerde yaşanan kömür zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için, kömür ve soba kullanan vatandaşların dikkat etmesi gereken kuralları hatırlattılar.
KONYA-Son günlerde Konya'da ve Ülkemizde meydana gelen kömür zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için uyarıda bulunan Konya Kömürcüler Dayanışma ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Başkanı Yaşar Tuncel, vatandaşların Soba ve kömür kullanırken dikkat etmeleri gerektiği kuralları hatırlattılar.
Dernek Başkanı Tuncel bu konuda verdiği bilgide, "Kömürlü soba üstten yakılmalı ve üzerine hiçbir şekilde kömür ilavesi yapılmamalıdır. Sobanın verimli yanması için en fazla kovaya üçte iki oranında kömür doldurulmalıdır. Sobanın kovası ve borularında sızdırma sorunu ve delinmiş olmaması gerekir. Bacalar yılda en az iki kere temizlenmelidir. Kesinlikle kaliteli ve çevreyi kirletmeyen kömür kullanılmalıdır.Yakılacak olan kömürler kuru olmalı ve nemlenmiş olmaması gerekir. Eski kömür ile yeni alınan kömür karıştırılarak yakılmalıdır. Soba kovası ızgaraları sağlam olmalıdır. Kırık ve eğri olan kova ızgaraları kesinlikle kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür ızgaralar hava akımı gerçekleştiremez ve kömürün yanmasını önler. Kuzine olan sobalarda ayaklı ızgara, diğerlerinde ise ayaksız ızgara kullanılmalıdır. Ateş tuğlalı döküm sobalar tercih edilmelidir.Tuğlasız sobalar ısıyı hemen dışarı verdiğinden yetersiz ısınmanın yanı sıra eksik yanma nedeniyle zehirleyici karbon monoksit oluşumuna da neden olur"dedi.
Kömür sobası yanarken yanma havası ve duman klapelerinin kapatılmaması gerektiğini belirten Tuncel, "Vatandaşlarımız özellikle yatarken sobaya kömür atıp alt ve üst klape kapakları kapatıp, baca klapesini de kısmak zehirlenmeye ve ölüme davetiye çıkarmaktadır. Havasız kalan sobada eksik yanma olur, bacadan dışarı atılmayan zehirli karbon monoksit gazi da odaya sızar. Karbon monoksit renksiz, kokusuz, lezzetsiz, havadan hafif zehirli bir gazdır. Havadaki oranı % 0.1 olursa 1 saat içinde ölümü sebebiyet verebilir. Bu zehirli gaz insana çok tatlı bir uyku verip öldürür. Karbon monoksit uyku halinde kandaki hemoglobinle oksijene oranla 250 kat daha iyi ve kolay birleşir. Zehirlenme olduğu zaman yoğurt, sarımsak gibi yiyecekler verilmesi çok yanlıştır. Çünkü zehirlenme midede değildir. Solunum yolu ile ilgilidir. Zehirlenen kişiye acilen oksijen verilmeli ve en yakın sağlık kurumuna götürmelidir."ifadelerini kullandı. (İlyas Yavuz - İLKHA)