Kalp ve bağırsak sağlığı için vazgeçilmez 8 besin
"Eating Well" web sitesinde yayınlanan bir makaleye göre, kalp ve bağırsak sağlığını koruyan 8 mükemmel gıda bulunuyor.
Kalp ve bağırsak sağlığını koruyan 8 besin;
1.Badem
Diyetisyen Alexia Zolles, bademin kalp sağlığı açısından en sağlıklı gıdalar arasında olduğunu ve aynı zamanda sindirimi de desteklediğini belirtiyor.
Yarım fincan badem yaklaşık 8 gram lif sağlar. Bu miktar, günlük lif ihtiyacımızın yaklaşık üçte birini karşılar.
2. Elma
Elma, sindirimi düzenlemek ve kan kolesterol seviyelerini sağlıklı tutmak için gerekli olan lif açısından zengin bir seçenek olarak kalp ve bağırsak sağlığı için önemli bir besindir.
Diyetisyen Alyssa Smolen'a göre, elma, bağırsaklarda bir probiyotik gibi davranan pektin adı verilen bir tür çözünebilir lif içerir. Bu özellik, elmanın bağırsak sağlığını desteklemesine ve kolesterol seviyesini düşürmesine yardımcı olur.
3. Avokado
Avokado yağ açısından zengin bir besindir, ancak bu yağların büyük bir kısmı kalp sağlığına faydalı olan tekli doymamış yağlardan oluşur.
Diyetisyen Patricia Coulissa, tekli doymamış yağların kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğunu belirtmekte. Ayrıca, bir adet avokado yaklaşık 9 gram lif içerir ve bu, günlük lif ihtiyacımızın %32’sini karşılar. Bu da bağırsak sağlığını iyileştirir.
4. Pancar
Diyetisyen Stacey Woodson, pancarın nitrat açısından zengin olduğunu ve bu nitratların vücutta nitrik okside dönüştüğünü, bunun da kan akışını ve dolaşımı iyileştirdiğini ifade ediyor.
Turşu olarak tüketilen pancar ise bağırsaklar için besleyici bir madde içerir ve yeterli miktarda lif sağlar.
5. Böğürtlen
Diyetisyen Jennifer Nicole Bianchini, böğürtlenin antioksidanlar ve polifenoller açısından zengin olduğunu, bu maddelerin iltihapları azaltarak, damar fonksiyonlarını iyileştirerek ve kan basıncını düşürerek kalp ve damar sağlığını desteklediğini ifade ediyor.
Ayrıca, polifenollerin bağırsaklarda iltihabı azalttığı, kolon kanserine karşı koruma sağladığı ve yararlı bağırsak bakterilerini beslediği kanıtlanmıştır. Bu durum, sindirimi destekler.
6. Mercimek
Diyet ve sindirim sağlığı uzmanı Alyssa Simpson’a göre, "Mercimek, yüksek lif içeriğine sahip bitkisel bir protein kaynağıdır. Kalp ve sindirim sağlığına faydalıdır ve probiyotik etkisiyle bağırsaklarınızdaki yararlı bakterileri besler."
7. Ceviz
Beslenme uzmanı Maxwell Snyder’a göre, ceviz, bağırsak ve kalp sağlığı için mükemmel bir gıdadır. İçerdiği faydalı yağ asitleri sayesinde kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
8. Yulaf
Yulaf, çözünebilir lif içerir ve bu lifler kötü kolesterolü düşürme kapasitesine sahiptir. Ayrıca, kalp sağlığını destekleyen önemli bir besindir.
HAMZA DURMAZ