Doğu Guta'da kimyasal katliamın izleri silinmedi!
Suriye'de Beşşar Esed ve rejiminin halkına karşı yürüttüğü 13 yıllık savaşta, Doğu Guta'ya düzenlediği şiddetli kimyasal silahlı saldırı, sivil 1400'den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle devrimin en acı olayları arasında yer alıyor.
Suriye rejimi, 2013'te Şam açıklarına ulaşan devrim ateşine karşı uluslararası hukuka aykırı kimyasal silahlara Doğu Guta'da başvurduğu bir katliam gerçekleştirdi. Saldırıda kadın, çocuk, yaşlı ve sivil 1400'den fazla Suriyelinin hayatını kaybettiği belirtilirken bölgede, kedi, köpek, koyun ve kuşların öldüğü görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) raporuna göre, rejim, Doğu Guta'nın başta Zemalka Mahallesi olmak üzere bölgeye en az karadan karaya 8 roketle kimyasal saldırı düzenledi. Saldırılarda, sarin gazı ya da benzer zehirli kimyasal içeriğe başvuruldu tespit edildi.
Doğu Guta'daki Suriyeliler ise o gün bölgenin kimyasal silah başlığına sahip 12 roketle vurulduğunu ifade etti.
Şam'a bağlı Doğu Guta bölgesinde savaşın izleri göze çarpıyor. Doğu Guta'nın Cobar, Harasta, Kabun gibi mahallelerinin ya enkaz haline geldiği ya da iç savaş süresince ağır hasar aldığı veya yağmalandığı dikkati çekiyor.
Bölge halkı, rejimin, kimyasal silah saldırısıyla Doğu Guta'nın "giriş kapısı" niteliğindeki Zemalka Mahallesi'ni ele geçirmeye çalıştığını anlattı.
Sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), rejim ve destekçilerinin, iktidarda kalmak için halkına ve ülkesine karşı açtığı 13 yıllık savaşta, Aralık 2012-Ağustos 2023 döneminde 200'den fazla kimyasal silah saldırısında bulunduğunu açıkladı.
AA