• DOLAR 34.294
  • EURO 37.558
  • ALTIN 2933.388
  • ...
Kâğıt toplayarak 12 kişilik ailesini geçindiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA- Şanlıurfa'da 12 kişilik ailesinin geçimini sağlamak için sokaklarda kağıt toplayıcılığı işinde çalışan gençlerin hayat hikayeleri, yaşam şartlarının zorluklarını da gözler önüne serdi.

Aileleri köyde yaşadığı için kağıt ambarında kalmak zorunda kalan Zeki Çıtak İle Ayhan İlçektay yaptıkları işin zahmetli olduğunu belirterek, ekmek parası kazanmak zorunda olduklarını söylediler.
Sabahın ilk saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar çalışan gençler birçok tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek yaşam mücadelesini ve karşılaştıkları sıkıntıları İLKHA ile paylaştılar.

Ekmek parası kazanmak zorundayız
On kişilik ailesinin geçimini sağlamak için Şanlıurfa merkeze çalışmaya geldiğini söyleyen Çıtak, "Ailem Viranşehir'de oturuyor. Ailemin geçimini ben sağladığımdan buraya çalışmaya geldim. Karton, plastik gibi şeyler topluyoruz. Sabah saat 5'te kalkıyoruz çalışmaya başlıyoruz. Gece saat 12- 1'de işi bırakıyoruz. Kalacak yer olmadığından depoda yatıp kalkıyoruz. Burası da gece olunca çok soğuk oluyor. Haftada bir ya da iki haftada bir eve gidip geliyoruz. Havalar soğuk ama yapacak bir şey yok. Çalışmaya devem ediyoruz. Ekmek parası kazanmak zorundayız." Diyerek yaşamın zor şartlarına değindi.

"Motorla çalışmak daha kolay ama yakıt sıkıntısı var"
Daha çok kağıt toplamak için ilginç bir metod bulan Çıtak eskiden Çorlu'da kâğıt toplama işinde çalıştığını da belirterek, "Orada sepetleri motorların arkasına takıp kâğıt, pet gibi şeyleri topluyorduk. Buraya gelince ben de bir motor aldım böyle bir sepet yaptım. Bu şekilde çalışmaya başladım. Motorla çalışmak daha kolay oluyor. Daha fazla iş yapıyorum. Daha hızlı çalışa biliyorum. Ama bununda yakıt sıkıntısı var. Ayrıca yakıt ücreti ödüyoruz. Diğeriyle aynı hesaba geliyor." Dedi.

"Geceleri çalışmak çok tehlikeli"
Çıtak, geceleri de çalıştıklarından dolayı bazı tehlikelerle karşılaştıklarını belirterek şöyle konuştu:" Bir arkadaşımız gece çalışırken bir araba arkadan gelip ona çarptı. Başka işler de var daha temiz sigortalı falan ama aylık ücreti 7 yüz liradır. Ama o parayla on kişilik bir aileyi nasıl geçindirebilirim ki. İnşaat işleri var. O işten de anlamadığımız için mecburen bu işi yapıyoruz. Burada aylık bir milyar kazanıyorum. Buradan kazandıklarımı da aileme gönderiyorum." şeklinde konuştu.

"Trafik polisleri bazen bize sıkıntı çıkarıyor"
Trafik polislerinin her yere girmelerine izin vermediğini söyleyen Çıtak " Trafik polisleri bazen bize sıkıntı çıkarıyor. Her yere girmemize izin vermiyorlar. Bizde mecburen başka yerlere, uzak yerlere gitmek zorunda kalıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Ailemiz köyde olduğu için kağıt deposunda kalıyoruz"
Kâğıt, pet, demir ne olursa topladıklarını ifade eden Ayhan İlçektay ise, " Bazen çalışırken cam ellerimizi kesiyor ve mikrop kapabiliyoruz. Soğuk alıyoruz. Yani çok sıkıntılı bir hayat yaşıyoruz biz. Burada yatıp kalkıyoruz. Sabah saat 5'e kalkıyoruz akşam 12-1'e kadar çalışıyoruz. Havalarda soğuktur ama mecburen çalışıyoruz yapacak başka bir şey yok. Ailemin geçimini sağlaya bilmek için çalışmak zorundayız. Çalışmazsam 8 kişilik ailemin geçimini nasıl sağlayacağım ki" şeklinde sıkıntılarını dile getirdi. (Osman Gülebak-Sedat Kuşulay-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir