• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
"Bebek ve çocuklarda ateşli havale korkutuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HATAY- Günümüzde sıkça rastlanan ateşli havale, ebeleyenlerin bebek ve çorcukların karşı daha tedbirli olmalarını sağladı. Bebek ve çocuklarda görülen ateşli havale hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Faruk Sülün, ebeveynlere bazı bilgilendirmelerde bulundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Sülün, ateşin ani olarak yükselmesinin bazı çocuklarda ateşli havale denilen bilinç kaybı, katılaşma ve istem dışı kasılmalara yol açabileceğini belirterek, " 6 ay 7 yaş arasındaki çocukların yüzde 2 ile 4'ünde görülür. Olguların hemen hemen yarısı 1-2 yaşlarındadır. Ateşli havale söz konusu olabilir" dedi.

Ateşin çeşitli enfeksiyon hastalıkları ile ilişkili olarak meydana geldiğini söyleyen Sülün, "Ateşin yüksek yada hafif oluşu her zaman hastalığın ciddiyetiyle bağlantılı değildir. Basit bir viral enfeksiyonda yüksek ateş, belirgin boğaz ya da idrar yolu iltihabında hafif ateş görülebilir. Mikroplar en iyi doğal vücut sıcaklığı olan 37 derecede ürerler. Bağışıklık sistemimiz bir enfeksiyon söz konusu olduğundan beyindeki vücut sıcaklığını düzenleyen merkezin termostat ayarını değiştirerek ısıyı yükseltir. İdeal üreme ortam sıcaklığından yoksun kalan mikroorganizmalar istedikleri gibi çoğalamazlar. Görüldüğü gibi ateş aslında enfeksiyonla mücadelede başarıyı artırmaktadır. Yüksek ateş ise istenmeyen bir durumdur. Bundan dolayı vücut sıcaklığı gerekli müdahalelerle 39.5 derece altında tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Çocuğumun ateşi var ne yapmalım"
Çocuğun ateşinin yükselmesi durumunda ilk etapta üzerindeki yorganın kaldırmasını anne ve babalara tavsiye eden Sülün, " Çocuğun ateşi 38 derece üzerinde ise doktorunuzun önerdiği 'parasetamol'şurubu içirin. Ateş düşerken terleme ile sıvı kaybı meydana geldiğinden sık sık su vermeyi ihmal etmeyin. Ateş 39.5'in üzerinde ise çocuğunuzu tamamen soyun, yatağına bir havlu serin ve üzerine yatırın. Islak bir sünger ya da bezle vücudunu sık sık silin. Yarım saat içinde ateş düşmezse doktorunuz veya hastaneye başvurunuz" şeklinde konuştu.

"Çocuğum havale geçirirken ne yapmalıyım"
Çocuğun havale geçirmesi anında ebeveyenlerin paniğe kapılmamalarının gerektiğini söyleyen Sülün, "Çocuğu yere yatırın ve ayıltmaya çalışmayın. Hastayı kesinlikle yalnız bırakmayın. Kusması halinde ise gövdesini ve başını bir yana çevirin. Dişlerin arasına hiçbir maddeyi sokuşturmaya çalışmayın. Eğer hastanın dilinin ısırılmasını önlemek istiyorsanız bükülmüş bir kumaşı dişlerinin arasına sokabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Sülün son olarak bu önlemlerden sonra havalenin bir kaç dakika içinde kendiliğinde duracağını belirterek, "Hastayı soğuk duşun altına sokmayın, çünkü havale kendiliğinden duracaktır. Havale durduktan sonra doktorunuza başvurun. O gerekeli tedaviyi yapacaktır" diye kaydetti. (Fikret Kavgalı-Mehmet Ün-/LKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir