Uygun fiyatlı gayrimenkullerde kaparo dolandırıcılığına dikkat
Gayrimenkul alım satımlarında artan kaparo dolandırıcılığına karşı uyarılarda bulunan Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, düşük fiyatlarla cazip görünen ilanlara dikkat edilmesi gerektiğini, hem tüketicilerin hem de aracılık yapanların tedbirli olması gerektiğini belirtti.
Son zamanlarda ilan portallarında ve sosyal medya platformlarında uygun fiyatlı gayrimenkullerle ilgili artan kaparo dolandırıcılıkları, ciddi mağduriyetlere yol açıyor.
Dolandırıcılar, düşük fiyatla cazip görünen gayrimenkulleri, sahte hesaplar ve yanlış IBAN bilgileriyle pazarlayarak, tüketicilerden kapora talep ediyor. Birçok kişi, gayrimenkulü gerçek sanarak, güvenerek para gönderiyor ve kısa süre içinde dolandırıcılar ortadan kayboluyor.
Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda ilan portallarında ve sosyal medya platformlarında uygun fiyatlı gayrimenkullerle ilgili artan kaparo dolandırıcılıklarına dikkat çekti.
Çelebi, dolandırıcıların sahte ilanlar ve düşük fiyatlarla cazip görünen gayrimenkuller sunduğunu ve bu yolla tüketicilerden kapora talep ettiğini belirterek, mağduriyetlerin her geçen gün arttığını ifade etti.
"Çok kazancın peşinde koşarken mağduriyetler yaşanıyor"
Ucuz görülen şeylerin bir şekilde işveren ve tüketici tarafından talep gördüğünü kaydeden Çelebi, "Bu talebin karşılığında da çok kazanmak, aslında çok kazancın peşinde koşarken de maalesef mağduriyetler yaşanıyor. Hem esnafımızdan hem de tüketici tarafında bu konuda ciddi rahatsızlık var. Bununla alakalı ilgili bakanlıklarımıza, Cumhuriyet başsavcılıklarına tek tek bu şikayetleri iletiyoruz. Bunlarla alakalı süreçler başlıyor." diye belirtti.
Gayrimenkul dolandırıcılığında tedbirli olması gereken iki taraf olduğunu belirten Çelebi, "Bir, tüketici tarafımız; iki, burada aracılık yapan taraflarımız. Hem meslektaşlarımızın hem de tüketicilerimizin uyanık olması gerekiyor. Öncelikle bir gayrimenkul satılıyorsa, bununla alakalı ilgili belediyeden ve tapu dairesinden o satan kişinin ismiyle ve satılan gayrimenkulün tapu kaydının örtüşüp örtüşmediğine bakılması gerekiyor. Bunu yapmadan hiçbir türlü kaparo veyahut da sözleşme yapılmaması lazım. Burada öncelik tapu dairesinden o gayrimenkulün kişiye ait olup olmadığını gördükten sonra başlarsa, aslında konuştuğumuz problemin tamamı ortadan kalkacak." dedi.
"Tapu kaydının örtüşüp örtüşmediğine bakmadan kesinlikle kimseye kapora göndermeyin"
Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı:
"İstisnalar hariç, ilan portallarında 'Mesaj yoluyla iletişime geçin' dediği portföylerde 'burada bir sorun olabilirmiş' gibi düşünmelerini, buradan altını çizmek istiyorum. Çünkü en çok dolandırıcının olduğu yer aslında orada, bir fiili cep telefonu yok. Sonrasında iletişime geçiliyor. Size bir IBAN atılıyor. IBAN karşılığında siz parayı gönderiyorsunuz. Geçtikten sonra ikinci hamle yapılıyor. 'Bu kapora az, bir kısım daha atar mısınız?' deniliyor. O arada tüketici uyanıyorsa, ikinciyi atmıyor. Uyanmayan ikinciyi atıyor ve son hareketi sağladıktan sonra, bu sefer ilgili telefonu kapatıyor. Sizin hesabınızdan başka hesaba bu noktada para geçmiş oluyor. Lütfen, tapu kayıtlarıyla IBAN sahibiyle tapu kaydının örtüşüp örtüşmediğine bakmadan kesinlikle kimseye kapora göndermesinler." diye konuştu.
İLKHA