Urfa Çalışma Grubu'ndan Gümrük Hanı Meydan Projesi ile ilgili açıklama
Urfa Çalışma Grubu, Gümrük Hanı çevresindeki meydan projesinin tarihi dokuyla uyumsuz olduğunu belirterek, projede yer alan yapıların silüeti bozduğunu ifade etti.
Urfa Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, Gümrük Hanı’nın önünün açılarak tarihi yapılarla bütünleşmesini sağlama amacıyla hazırlanan projenin, uygulamada bu hedeften uzaklaştığı belirtildi. Özellikle WC ve müştemilat yapılarının, yüksek kotta inşa edilmesi nedeniyle hanın silüetini kapattığı ve meydanın tarihi dokusuna zarar verdiği vurgulandı.
Koruma amaçlı imar planı koşullarına uyulmadığına dikkat çeken grup, meydanın estetik bütünlüğünün bozulduğunu ve projenin tuvalet yapısına dönüştüğünü belirtti. Yaklaşık 40 tuvaletin yer aldığı bu yapıların gereksiz ve amaç dışı olduğu ifade edilerek, projenin tarihi dokuya uygun şekilde yeniden ele alınması çağrısında bulunuldu.
Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun projeyi tekrar gözden geçirmesi talep edildi.
Yapılan açıklamada, “Söz konusu yer, kentsel sit alanında yer almaktadır. Meydan yapımındaki temel amaç, tarihi Gümrük Hanı’nın önünün açılarak tarihi yapılarla bütünleşmesini sağlamak ve estetiktir. Ancak projede yer alan WC ve müştemilat yapıları, yer altı su sıcaklığının korunması nedeniyle olması gerekenden daha üst kotta yapılmış ve bu durum Gümrük Hanı’nın silüetini kapatarak meydanla tarihi yapı arasındaki görsel bütünlüğü tamamen ortadan kaldırmıştır. Bu yaklaşım, tarihi çevre ve pazarlama sit alanı bütünlüğüne zarar vermekte ve kamulaştırma kararındaki amaçla çelişmektedir. Meydan, kent tarihi dokusuna bakan cadde üzerinde konumlanmış olup, projede yer alan WC ve müştemilat yapılaşması nedeniyle meydanda baskın bir yapı görünümüne bürünmüştür. Bu durum koruma amaçlı imar planında yer alan meydan lejantı koşullarına aykırı düşmekte ve tarihin estetik değerini gölgede bırakmaktadır.” denildi.
Açıklamanın devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“Proje bir meydan projesinden çok WC ve müştemilat projesine dönüştürülmüştür. Yapıda yaklaşık 40 adet tuvalet yer almakta olup bu kadar baskın bir oranda kentin en değerli siluetine sahip meydan alanında yer alması gereksiz ve amaç dışıdır. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kamulaştırılma amacı tuvalet yapmak değil, meydanın genişletilerek tarihi yapıların ve alan yoğunluğunun nefes almasını sağlamaktı. Projenin estetikten yoksun ve uyum sorunu olan bir yapıya dönüşmesi mevcut tarihi yapılarla uyumsuz olduğu ve estetik açıdan meydanın tarihi dokusuna katkı sağlamaktan uzak olduğu görülmektedir. Meydan projesinin kaılıcı yapılarla bütünleşen, tarihi dokuya uygun bir estetikle ele alınması gerekmektedir. Bu duruma müdahale edilerek, uygun olmayan kısımların durdurulması, sivil toplum birimleri ve kurumlarla iş birliği yapılarak, Cumhurbaşkanımızın da hassasiyetleri doğrultusunda tarihi dokuya ve koruma önerilerine uygun bir proje tasarlanmasını talep ediyoruz. Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından bu projenin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir.”