• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye ile İlişkilerimiz Güçlendirilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BAĞDAT - Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani, Türkiyeli yetkililerin Irak`a gerçekleştirdiği ziyaretlerden memnuniyet duyduklarını belirterek, "Irak olarak, Türkiye ve komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesini arzu ediyoruz" dedi.

Şehristani, yaptığı açıklamada, Irak petrolünün Türkiye üzerinden dünya pazarına açılmasından yana olduklarını ifade etti.

Bu konuda Türkiyeli yetkililerle yaptığı konuşmalara değinen Şehristani, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve diğer yetkililerle görüşmelerimde petrolün Türkiye üzerinden dünya pazarına ihracı konusundaki istediğimizi vurguladım. Ancak bu, Bağdat`taki Irak merkezi yönetiminin bilgisi ve onayı dahilinde olmalıdır" şeklinde konuştu.

Merkezi yönetimin, Türkiye petrol boru hatları aracılığıyla yapılacak ihracat konusunda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKBY) ile imzalanan anlaşmaları onaylamak için 3 şartının olduğunu dile getiren Şehristani, bunları, "İhraç edilecek petrol miktarının ölçümü, petrolün dünya piyasasındaki değeriyle satılması ve petrol satışından elde edilecek gelirin New York`taki Irak Kalkınma Fonu`na yatırılması" şeklinde sıralayarak, "Çünkü Irak, BM Güvenlik Konseyi`nin petrol gelirlerinin fona aktarılması konusundaki kararlarına riayet ediyor" diye konuştu.

"Türkiye ile Irak arasında tarihi ilişkiler var"

Türkiye`nin ekonomik anlamda gelişme katettiğini dolayısıyla petrol ve doğalgaz kaynaklarına ihtiyaç duyduğuna değinen Şehristani, Türkiye üzerinden halihazırda Irak petrolünün yanı sıra gelecekte de doğalgaz ihracatının artması için çaba gösterdiklerini ifade etti.

"Türkiye ile Irak`ı birbirine bağlayan binlerce yıl öncesine uzanan tarihi ilişkilerimiz var" ifadesini kullanan Şehristani, "İlişkimiz bütünlük esası ve iki ülke halkının ilişkilerinin geliştirilmesi üzerine kurulu, yalnızca ekonomik, kültürel ve toplumsal işbirliği üzerine kurulu değil" dedi.

Türkiye`nin Türk firmalarını Irak`ta çalışmaları konusunda teşvik ettiğini belirten Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin eş-Şehristani, inşaat, enerji, elektrik, petrol ve doğalgaz sektöründe birçok Türk şirketinin ülkede aktif olarak çalıştığını kaydetti.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir