• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Siber Güvenlikte `Savungan` Geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Türkiye’de siber güvenliğin yerli yazılımlarla sağlanması konusunda önemli çalışmalar yapılıyor.

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM), özel sektör firmaları ile bilişim ve bilgi güvenliği konusunda yeni teknolojilere ve projelere imza atmak için iş birliği geliştiriyor.

Eylül ayında başlayan ve 20 kişilik bir ekip ile yürütülen Comodo - TÜBİTAK BİLGEM iş birliğinde öncelikli olarak zararlı yazılımlar konusunda olmak üzere bilişim güvenliği konularında bilgi paylaşımı artırılacak.

İş birliği kapsamında, zararlı yazımlara karşı mücadele edilecek, Türkiye’de yaygın olarak kullanılması hedeflenen yeni siber güvenlik çözümleri geliştirilecek. İş birliği, yerli kaynaklarla idame edilen bir yapıyla milli tehdit istihbaratı elde etmeye, milli bir Siber Savunma Merkezi yapılanması sonucunda tamamen milli kaynaklar ile idame edilen yerli bir AntiVirüs`ün geliştirilmesine olanak tanıyacak.

Konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Hasan Palaz, projenin amacının, zararlı yazılımla mücadele yetkinliğinin yükseltilmesi için zararlı yazılım tespit ve analiz kapasitesinin arttırılması olduğunu söyledi.

İş birliği ile ilgili hedeflerinin de öncelikli olarak zararlı yazılımlar konusunda olmak üzere bilişim güvenliği konularında da bilgi paylaşımını artırmak ve kamu araştırma merkezleri ile özel sektörün ortak çalışmalarını teşvik etmek olduğunu anlatan Palaz, Comodo Virüs Laboratuvarı ile çalışmanın BİLGEM’e katkılarına ilişkin şunları kaydetti:

“Comodo, bilişim teknolojilerinde uluslararası seviyede geliştirmiş olduğu çözümlerle uzmanlığı kanıtlamış bir kurum. Zararlı yazılımlar ile ilgili çözümleri de bu konulardan birisi. Comodo’nun sahip olduğu bilgi birikimi ve geniş bilgi ağı imkanı, zararlı yazılım araştırma laboratuvarı için gayet faydalı olacaktır. Diğer taraftan Ar-Ge çalışmaları kapsamımızdaki bilgi birikimimiz ile Comodo`nun mevcut kabiliyetlerini daha da geliştirmesine imkan sağlayarak ülkemizde yaygın kullanılan siber güvenlik ürünlerine dönüştürmeyi amaçlıyoruz. “

Projenin sektöre katkısıyla ilgili de Palaz şunları söyledi:

“TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü olarak temel stratejimiz Ar-Ge konularında bilgi birikimimizi arttırırken özel sektörün gelişmesine imkan sağlamak. Ar-Ge projelerinin ürüne dönüşme aşamalarında özel sektörün dinamizmini arkamıza almak, ortak faaliyetler yürüterek etkin iş modelleri ortaya koymaktır. Özel sektöre olan güvenin arttırılması ile daha büyük ölçekli projelere imza atabilmeyi ve ülkemizin siber ortamdaki hakimiyeti arttırmayı hedefliyoruz.”

Altyapıyı “Savungan” Oluşturacak

Comodo Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Güneş ise yaptığı değerlendirmede, projenin amacını tamamen yerli kaynaklar ile idame edilen bir yapı ile milli tehdit istihbaratı elde etmek, bu istihbaratı kıymetlendirecek milli bir siber savunma merkezine sahip olmak ve nihayetinde tamamen milli kaynaklar ile idame edilen yerli bir AntiVirüs`e sahip olmak olarak açıkladı.

Güneş, milli bir anti virüse sahip olmak için tamamlanması gereken aşamaları içeren kapsamlı bir altyapı projesi olan Savungan’da ilk aşama olan "Siber Savunma Merkezi”nin kurulmasının ve Android ve Windows işletim sistemleri için tamamlandığını söyledi.

Güneş, ikinci aşama olan teknolojilerin geliştirilmesi kısmının da, mobil işletim sistemi olan Android platformu için başlatıldığını ve başarılı bir şekilde devam ettirildiğini dile getirdi.

Güneş, kendilerinin ODTÜ içerisinde virüs analizlerinin yapılacağı laboratuvarı kurduklarını da belirterek, “Biz bunu kurunca globaldeki tüm tespit analizler bu laboratuvara geliyor ve burada analiz ediliyor. Bilgem ile paylaşıyoruz, BİLGEM yerli anlamdaki tecrübesini bizle paylaşıyor ve böylece global bir firma ile yerliyi bir araya getirerek ciddi yazılımlar zararlı dosyaları tespit etme, analiz etme karşılıklı o teknolojiyi paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir