• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
`Süreçte tüm kesimler muhatap alınmalıdır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Batman`da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç`ın katılımıyla gerçekleştirilen Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması`nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, çözüm sürecinin bölge halkı tarafından desteklendiği belirtilerek, süreçte tek bir kesim değil, bütün kesimlerin muhatap alınması gerektiğine dikkat çekildi.

 Bildirgenin giriş bölümünde şu bilgilere yer verildi: "Ülkemiz yaklaşık bir yıldır, olumsuz etkilerini uzun zamandan beri en ağır şekilde hissettiği bir çatışma döneminden kurtulmak ve başta Kürtlere ilişkin olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu merkezli sorunlarını karşılıklı diyalog çerçevesinde çözümlemek hususunda çok önemli bir süreçten geçmektedir. Söz konusu barış sürecinin en sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi ve başarıya ulaşabilmesi noktasında ilgili bütün kesimlerin kendi sorumluluklarını ve rollerini iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Böyle bir değerlendirme, sadece sürecin aktif diyalog aşamasına ilişkin değil; ondan sonraki toplumsal yeniden yapılanma ve barışın kalıcı kılınması aşamasına ilişkin de olmalıdır. Bu çerçevede, hem aktif diyalog aşamasında hem de sonrasında en önemli rollerden birini yerel medya oluşturmaktadır. Bu ortak bildiri, yerel medyanın barış sürecine ilişkin görüşlerini içermektedir."

 Bildirgede çözüm sürecine ilişkin genel görüşler şöyle sıralandı:
1. Çözümü herkes istemektedir ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu halkı herkesten daha fazla istemektedir. Çünkü barışa uzak oluşun sıkıntılarına en yoğun bir şekilde ve bizzat maruz kalmaktadırlar. O nedenle de ekseriyetle çözüm süreci desteklenmektedir.
2. Atılan adımların devamının gelmesi beklenmekte ve sürecin kesintiye uğramasından endişe duyulmaktadır. Süreç siyasi istismar konusu yapılmamalıdır.
3. Süreçte tek bir kesim değil, bütün kesimler muhatap alınmalıdır.
4. Sürecin şeffaf yürütülmesi ve halkın doğru bilgilendirilmesi önemlidir.
5. Bölgeye yönelik önyargıların ortadan kaldırılması için iletişim ve algı çalışmaları yapılması, medya ve siyaset dilinin çözüm sürecine uygun olması gerekmektedir.

 Bildirgede, çözüm sürecinde yerel medyanın rolüyle ilgili olarak şu değerlendirmelere yer verildi:
1. Yerel medyanın süreci daha iyi aktarabilmesi için, sürecin aktörleri tarafından bilgilendirilmesi ve muhatap alınması zorunludur.
2. Haber metinlerinde barış dili kullanılmalıdır.
3. Yerel medyanın ekonomik sıkıntılarının giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılması öncelikle ele alınmalıdır.
4. Yerel medyanın kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi hususunda çalışma yürütülmesi gerekmektedir.
5. Yaygın medya ile yerel medyanın ilişkilerinin güçlendirilmesi ve sağlıklı bir zemine oturtulması sağlanmalıdır.
6. Bu tür faaliyetlerin daha sık, Türkiye genelinde gerçekleşmesi ve sonuçlarının ilgili birimlere ulaştırılması beklenmektedir. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir