• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Tarihi Kent Beyaza Büründü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MARDİN - 3 gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Mardin Valisi Ahmet Cengiz adına yapılan açıklamada, il genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 524 köy yolunun ulaşıma kapandığı, 294 köye elektrik verilemediği, yoğun çalışmalar neticesinde son 36 saat içerisinde 28`i doğum vakası olmak üzere 309 acil sağlık vakasına zamanında müdahale edilerek, hastaların hastanelere ulaştırıldığı bildirildi.

Açıklamada, etkisini ve şiddetini giderek artıran kar yağışları neticesinde kısa sürede il genelinde tüm yollarda ulaşımda aksamalar meydana geldiği belirtilerek valilik bünyesinde kurulan kriz masasına toplam 9 bin 847 çağrı ulaştığı dikkat çekildi.

Karayollarına ait 14 ve İl Özel İdaresine ait 8 araçla ulaşımın yoğun olduğu yolları sürekli açık tutmaya çalıştıkları ifade edilen açıklamada ayrıca şu bilgiler verildi: "Karayollarına bağlı yollarımız ve 524 köy yolumuz kapanmış ve 294 köyümüze elektrik verilememiştir. Bu süreçte şiddetli kar yağışları nedeniyle vatandaşlarımızdan 112 Acil`den 7 bin 254, 122 AFAD`tan 200, 155 Polis İmdat`tan 450, 156 Jandarma İmdat`tan bin 750, 179 Alo Valilikten 193 olmak üzere Valiliğimize toplam 9 bin 847 çağrı ulaşmıştır. Bana, kurum yöneticilerimize ve çalışanlarımıza gelen direkt imdat-yardım başvuruları da göz önüne alındığında bize ulaşan ve çoğunlukla derhal müdahale etmemiz istenen olay sayısı 10 bini aşmıştır. Vatandaşlarımızın can ve mal kaybını önlemek ve ekonomik ve sosyal yaşamın asgari düzeyde sınırlanmasını sağlamak amacıyla Valiliğimizde vali yardımcımız başkanlığında Afet ve Acil Durum Merkezi toplanmış ve 24 saat esasına göre çalışmasına devam etmiştir. Hiç şüphesiz ki, Valiliğimizin ilk ve öncelikli hedefi can kaybını önlemek ve vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde yol almalarını sağlamaktır. Nitekim, bu amaç doğrultusunda Karayollarımıza ait 14 ve İl Özel İdaremize ait 8 araçla bir yandan Mardin-Diyarbakır, Mardin-Midyat, Mardin-Kızıltepe gibi ulaşımın yoğun olduğu yolları sürekli açık tutmaya çalışırken, diğer yandan bu kadar sınırlı imkan ve olanaklarla binlerce vatandaşlarımızın acil yardım taleplerini gidermeye gayret edilmiştir."

3 gündür etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, özellikle yüksek kesimlerdeki yoğun kar yüzünden ulaşılamayan hastalar kar paletli ambulanslar sayesinde müdahale edilerek hastanelere naklediliyor. Son 2 gün içerisinde köylerde 5 hastaya kar paletli ambulansla ulaşılırken, hastalara yapılan ilk müdahalenin ardından hastanelere sevki yapıldı.

Savur ilçesinde merkeze 45 kilometre mesafede bulunan ve yolu kardan kapalı bulunan Sürgücü beldesinde hamile olan 38 yaşındaki H.A`nın yolların kapalı olması üzerine ebe yardımı ile evde doğum yaptı. Doğum yapan kadının aşırı kan kaybetmesi üzerine köylüler yetkililerden yardım istedi. Evinden kar paletli ambulans ile alınarak olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından Mardin Kadın Doğum Hastanesine ulaştırıldı. Yine öğle saatlerinde Ömerli ilçesine bağlı Kavak Köyünde kronik böbrek yetmezliği bulanan bir hasta kar paletli ambulans ile alınarak Mardin Devlet Hastanesine nakledildi.

112 acil servis görevlisi ise, "Son 2 günde yaklaşık 5 hasta getirdik Ömerli`den, Kavak köyünden, Koşu yolundan en sonda bugün Sürgücü köyüne gittik, yollar açılmamıştı 1.5 metre kar vardı ve tehlikeli uçurumlu yollarda yani zor şartlarda hastamızı en yakın zamanda hastaneye yetiştirmeye çalıştık. Hastalarımızın arasında diyaliz hastası olan, özellikle doğum hastalarımız vardı en son bugün gittiğimiz Sürgücü köyünde doğum hastamız kendi şartlarıyla doğum yapmıştı ileriki şartlar için hastaneye getirdik." dedi.

Tarihi taş evleri ile meşhur olan Mardin`de etkisini sürdüren kar yağışı, 7 bin yıllık kenti farklı bir güzelliğe bürüdü. Mardin`de 3 gündür etkisini sürdüren kar yağışı, 7 bin yıllık medeniyetin eserleriyle iz bıraktığı ve adeta bir açık hava müzesi görünümündeki tarihi kent Mardin`i ayrı bir güzelliğe bürüdü.

Bir yandan tarihi evlerin üzerinde biriken karları temizleyen vatandaşlar bir yandan da çocukların kar üzerinde oynayarak tatil keyfini çıkarıyor.

Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirterek, yola çıkan sürücüleri, yanlarında zincir ve takoz bulundurmaları konusunda uyardı. Yoğun kar yağışı ve yolların kapalı olması nedeniyle Mardin Valiliği, bugün de okulların tatil edildiğini açıklamıştı. (İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir