• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Adana'da 253 bin büyükbaş hayvan ücretsiz şap aşısı ile korundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana'da bu yıl uygulanan şap aşısı çalışmaları kapsamında, ilkbaharda iki ve sonbaharda bir doz olmak üzere toplam üç doz aşıyla 253 bin büyükbaş hayvan koruma altına alındı.

Türkiye genelinde şap hastalığına karşı aşılama döneminin üçe çıkarılmasıyla birlikte kentte hastalığa rastlanmadı.

"Yüzde 100 aşılama oranına ulaştık"

Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, şap hastalığının virüslerin neden olduğu son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirtti. Hastalığın yüzde 100 bulaşma oranıyla kısa sürede geniş hayvan gruplarını etkileyebildiğine dikkat çeken Kökçüoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının mücadele kapsamında aşılama dönemini üçe çıkardığını ifade etti.

Kökçüoğlu, ilkbaharda iki, sonbaharda bir olmak üzere 253 bin büyükbaş hayvana ücretsiz şap aşısı yapıldığını aktararak, aşılama çalışmalarının aralık ayında tamamlandığını söyledi.

"Kentte 253 bin büyükbaş hayvanımız bulunuyor ve bu yıl hayvanlarımızın yüzde 100'ünü aşıladık. Önceki yıllarda iki kez uygulanan şap aşısını bu yıl üç kez ve tamamen ücretsiz olarak yaptık. 2023 yılında kentte 5 şap vakası görülmüş ve bu vakalar başarıyla söndürülmüştü. 2024 yılında ise yüzde 100 aşılama oranıyla sıfır şap vakasına ulaştık. Bu başarı, veteriner hekimlerimizin ve hayvan yetiştiricilerimizin ortak çabasıdır" dedi.

Gelecek yıl da kentte etkili bir şap aşısı uygulama takvimi planladıklarını ifade eden Kökçüoğlu, çalışmaların titizlikle sürdürüleceğini belirtti.

"Hayvancılıkta tek kural aşı"

Hayvan yetiştiricisi Yıldıray Pehlivan, 30 yıldır besicilik yaptığını ifade ederek aşılama çalışmalarının önemine dikkat çekti.

"Hayvancılıkta tek kural aşı. Hayvan hastalanmadan yapılan aşının önemi çok büyük. Bir hayvan hastalandığında tedavisi zor ve maliyetli oluyor. Bu yıl bakanlığımız şap aşısı sayısını üçe çıkardı ve bölgemizde şap hastalığı duyulmadı. İnşallah bundan sonra da olmaz" şeklinde konuştu.

24 yıldır besicilikle uğraşan Mehmet Ali Perçin ise, bir hayvanla başladığı yetiştiricilikte bugün 400 büyükbaş hayvanı bulunduğunu belirterek, şap hastalığıyla mücadelede yapılan çalışmalara teşekkür etti.

"Aşılarımız önce yılda iki kez yapılırken şimdi üç kez yapılıyor ve ücretsiz uygulanıyor. Bu sayede şaptan kaynaklanan herhangi bir sıkıntımız kalmadı" dedi.

Hayvan yetiştiricileri, aşılama çalışmalarının devam etmesini ve ücretsiz uygulamanın sürdürülmesini talep ederek, hastalığın önlenmesinde bu çalışmaların kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir