• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
`İnsan hakları konusunda geçmişe göre çok iyiyiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Türkiye`de defalarca yapılan darbeler ve 90`lı yıllarda yaşanan karanlık dönemin çok fazla insan hakları ihlaline yol açtığını belirten Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Tahir Muratoğlu, Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu ihlallerin çok daha fazla yaşandığını söyledi.
 
Türkiye`nin hangi bölgesine bakılırsa mutlaka bir insan hakları ihlali ile karşılaşılabileceğini belirten Muratoğlu, Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu ihlallerin çok daha fazla yaşandığını dile getirdi.
Düşünce, eğitim, konuşma, ibadet, din, kılık kıyafet gibi alanlarda ortaya çıkan hak ihlallerinde devreye hukukun girdiğini söyleyen Muratoğlu, "İnsan hakları ihlalleri konusunda sabıkalı olmayan ülke yok diyebiliriz. Bazılarında az, bazılarında çok fazla insan hakları ihlali yaşandı. Ülkemizde de maalesef bu ihlaller çok yaşanmıştı. Birçok defa yaşanan darbelerle, insanların temel haklarına yönelik saldırılar gerçekleştirilmişti." dedi.
 
Geçmişi bu günün normları ile değerlendirmenin doğru olamayacağını ancak geçmişi de halı altına süpürmenin de yanlış olduğunu dile getiren Muratoğlu, Türkiye`nin hangi bölgesine bakılırsa mutlaka bir insan hakları ihlali ile karşılaşılabileceğini söyledi.
 
Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu ihlallerin çok daha fazla yaşandığına dikkat çeken Muratoğlu, "90`lı yıllarda Güneydoğu`da yaşanan olaylara baktığımızda ülkenin diğer bölgelerine oranla çok daha fazla insan hakları ihlaline uğradığını söyleyebiliriz. Örneğin insanlar, bırakın dışarıda, kendi evlerinin içinde dahi anadilleri ile ilgili müzikler dinleyemiyorlardı. Bu kendi anadillerini kullanma hakkının yasaklanması, yani ihlalidir." şeklinde konuştu.
 
Muratoğlu konuşmasının sonunda, ancak son yıllarda, İnsan hakları alanında Türkiye`nin iyiye gittiğini söyledi.
(M. Sait Adiyaman - İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir